Befolyásolási kör

Mi is az a befolyásolási kör!?

Röviden azzal lehetne elintézni, hogy azon dolgok összessége, amire hatással tudok lenni. De ez így önmagában kevés, mert nem árt tudnunk pontosan, hogy mire van, és mire nincs ráhatásunk, és az is megér pár gondolatot, hogy vajon ezen a területen mennyire vannak kőbevésve a szabályok!

Ezekről írok lejjebb. Tartsatok velem!

Tehát, mi is pontosan az a befolyásolási kör?

Számtalan dologra lehetünk azinte totális hatással az életünkben. Nyilván, ha most mindenkit megkérek, hogy mondjon három-négy példát, akkor kapásból sorolni tudja! Például, hogy mit veszünk fel reggel, mit eszünk, kiket tekintünk a barátainknak, hol dolgozunk. Az ilyen és ehhez hasonló dolgokra szinte totáis befolyásunk van és különösebben nem is szoktunk filozofálni ilyen témákon, de ettől függetlenül a meghatározás szempontjából fontos.

Vannak olyan tényezők, amelyekre részben lehetek befolyással. Még ezeket sem túl nehéz meghatározni, némi gondolkodás után mindenki fog tudni példákat mondani, de párat én is írok! Van befolyásunk abban, hogy hol lakunk, arra is van ráhatásunk, hogy kik a közösségünk (ország, közigazgatási hely) vezetői, és (normális helyzetben) arról is dönthetünk, hogy hova megyünk nyaralni.

Végül, vannak olyan helyzetek, körülmények is, amikre nincs hatásom. Például ilyen az időjárás, vagy a szerencsejáték.

Azt tapasztalom, hogy igen gyakran rosszul mérjük fel a befolyásolási körünk határait és megmásíthatatlannak tüntetünk fel olyan dolgokat, amire igenis van ráhatásunk, és morgolódunk a tőlünk független események bekövetkezésekor. Ezek minden esetben azt vonják maguk után, hogy kiesek a fókuszáltságomból, mert rossz irányba fordítom a figyelmemet. Továbbá – nem elhanyagolható mértékben – energiavesztéssel is jár az ilyen céltévesztés.

Leírva ez nagyon egyszerűnek hangzik, de akkor mégis miért következik be gyakran a céltévesztés? 

Nagyon sok esetben azért, mert rosszul mérjük fel a befolyásolási körünk határait. Például várjuk, hogy a párunk letegye végre a cigarettát mert, zavar a szaga, büdösek a ruhái, állandóan köhög és még egy rakás pénzbe is kerül. Ezeket sajnos hiába soroljuk fel neki napjában többször, ha ő maga nem határozza el magát, akkor ettől önmagában nem fog leszokni. Valójában arról dönthetünk, hogy akarunk-e egy ilyen emberrel egy fedél alatt élni. Ha úgy döntünk, hogy nem és szedjük a sátorfánkat, akkor esetleg kialakulhat egy olyan szituáció, amiben a társ elvesztése felülírja a dohányzás iránti szenvedélyt, és kapunk egy “füstmentes” társat, de ennek a valószínűsége ugyanakkora mint annak, hogy az elhagyott társ fejében az fordul meg, hogy az életben többet nem kezd nemdohányzó partnerrel, mert eleve ki akarja zárni ezt a konfliktust.

Maradjunk egy pillanatra még annál a helyzetnél, hogy párunk a döntésünk hatására leteszi a cigarettát. Bár a célünket elértük, de azt be kell látnunk, hogy a döntést ebben az esetben sem mi hoztuk meg, csupán számunkre előnyös módon alakultak az események. Tehát valójában nem szoktattam le senkit a dohányzásról.

Kérem a kedves olvasókat, hogy az analógiát vegyék észre a fenti elméleti példában!

Remélem, hogy egy kis támpontot tudtam adni a saját befolyásolási körünk felülvizsgálásához, amit időről-időre fontos megtennünk, hiszen rájöhetünk belőle, hogy bizonyos helyzetekben jóval nagyobb szabadságunk van az általunk gondoltaknál, de az is kiderül, hogy mely teületeken folytatunk szélmalomharcot! Azt természetesen nem tudjuk garantálni, hogy tetszeni fog a kapott eredmény, de legalább reálisan láthatjuk aktuális élethelyzetünket!

Ui: “Kellemes” hozadéka lehet az ilyen tudatosságnak, hogy mások befolyásolási körével kapcsoaltosan is jobban képbe kerülünk, így kapcsolatainkban is pozitív változás álhat be azáltal, hogy helyén tudjuk kezelni embertársainkat, vagy akár meg is oszthatjuk vele, hogy mi és mi nem tartozik a befolyásolási körébe. (Nem biztos, hogy szeretni fognak érte minket!)

Köszönöm, hogy elolvastad!

Bogár Iván

asztrológus, coach

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

 

 

A bejegyzés kategóriája: Coach, Önismeret, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .