Ősminőségek (Asztrológiai alapfogalmak)

Azt nagyjából mindenki tudja, hogy vannak az asztrológiában jegyek (Kos, Bika, etc.), a kicsivel járatosabbak azt is ismerik, hogy minden jegy egy elemi (Tűz, Föld, Levegő, Víz) és egy minőségi (Kardinális, Szilárd, Változó) jelölő kombinációjából kifejezhető. Példa: Kos – Kardinális, Tűz, Bika – Szilárd, Föld. Viszont azt már kevesebben tudják, hogy az elemek úgynevezett ősminőségekből állnak. Az alábbi írásban szeretném röviden bemutatni őket.

Az ősminőségek nem csak asztrológiai minőségek, hanem egyben az ókori filozófiai gondolkodás alappillérei is voltak egyben. Összesen négy ősminőséget ismerünk, amelyeket két ellentétpárra tudunk osztani.

Meleg

Mozgékonyság, kiterjedés, életerő, ez egy erőt adó ősminőség.

Száraz

Feszültség, merevség, ingerek, kiegyensúlyozottság.

Nedves 

Rugalmasság, közlés, átvitel, passzív, puha, érzékelés, befogadás.

(Itt fontos megjegyezni, hogy a Nedves szó nem igazán fejezi ki az ősminőség tulajdonságait, amely talán a flexibilishez áll közelebb, de ne feledjük, hogy az ókorban egyszerűen nem volt megfelelő kifejezésük az elv leírására.)

Hideg

Tartás, összehúzódás, befele tekintés, felhalmozás, nehézkes, mély, ellenálló.

 

Ha felpillantunk a fenti ábrára, akkor láthatjuk, hogy milyen ősminőségek keveredéséből jönnek létre az őselemek, de leírom ide is magyarul.

Tűz – meleg, száraz

Föld – száraz, hideg

Levegő – nedves, meleg

Víz – hideg, nedves.

Az őselemeket most nem fejtem ki bővebben, hiszen itt a blogon is lehet találni róla információt és már több előadást is tartottam ebben a témában.

Vallom, hogy az asztrológia valójában egy gondolkodásmód is. Ha hajlandóak vagyunk ebbe mélyebben belegondolni, akkor ráérezhetünk arra, hogy a világ minden dolga, fogalma, tárgya, szituációja tulajdonképpen visszavezethető az ősminőségekig. Aki ezt a gondolkodásmódot el tudja sajátítani, minden bizonnyal könnyebben el tud mélyedni az asztrológiában. Valójában ez az a pont, ahol a műkedvelő elválik az asztrológustól.

Köszi, hogy elolvastad.

Bogár Iván

asztrológus, coach

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

 

 

A bejegyzés kategóriája: Alapfogalmak, Asztrológia, Horoszkóp, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .