FÜSTBEMENT TERV – Egy kis coaching karantén idejére

Petófi Sándor: Füstbement terv

Egész uton – hazafelé –
Azon gondolkodám:
Miként fogom szólítani
Rég nem látott anyám?

Mit mondok majd először is
Kedvest, szépet neki?
Midőn, mely bölcsőm ringatá,
A kart terjeszti ki.

S jutott eszembe számtalan
Szebbnél-szebb gondolat,
Mig állni látszék az idő,
Bár a szekér szaladt.

S a kis szobába toppanék…
Röpűlt felém anyám…
S én csüggtem ajkán… szótlanúl…
Mint a gyümölcs a fán.

Dunavecse1844. április

Azt gondolom, hogy senkinek nem árulok el újdonságot azzal, hogy 2020 elején gyökeresen felfordult a világunk. Több ügyfelemtől tudom, hogy szokott éves terveket készíteni és most kissé tanácstalan lett, hogy miként is teljesítse azokat. Alább megpróbálok némi támpontot adni ehhez.

Csapjunk is bele a közepébe. Hogy fogom teljesíteni az éves tervemet?

SEHOGY.

Ismétlem, sehogy. Minden valószínűség szerint nem fogod tudni teljesíteni a tervedet.

Oké! Ezzel megvagyunk. Tudom, hogy …rul esik, de akkor is szinte biztosan ez az igazság.

Haladjunk tovább. Mi az, amit még feltétlen tudnod kell ezzel kapcsolatban.

NEM TEHETSZ RÓLA.

Igen, ezért a helyzetért NEM TE VAGY A FELELŐS. Ez bizony a klasszikus vis maior.  Ha ezt sikerül megértened, akkor be is fejezheted saját magad hibáztatását. Ettől persze még eshet rosszul, hogy nem teljesíted a célkitűzéseidet, de ettől a helyzet még nem változik meg. Hiába ígérted meg a családnak, hogy idén mediterrán nyaralás lesz, hiába fogadtad meg, hogy idén megduplázod az ügyfélköröd, hiába terveztél egy nagyobb összeget félretenni, könnyen előfordulhat, hogy ezek füstbement tervek lesznek. (Hacsak nincs óriási mázlid és jó helyen vagy jó időben, de ha így van, akkor ez a bejegyzés nyilvánvalóan nem neked szól.)

Mit tudsz csinálni?

ÚJRATERVEZÉS

Bizony. Mért fel reálisan a lehetőségeidet és készíts egy új tervet. Ha úgy érzed, hogy mattot kaptál és képtelen vagy reálisan gondolkodni, akkor kérj segítséget.

Mi történik, ha megint jön valami előre nem látható, és az új tervemet is ki kell dobnom a kukába?

AKKOR, ÍGY JÁRTÁL 

Ez sajnos benne van a pakliban. Kellő rugalmassággal kell hozzáállnod a terveidhez, hiszen valóban elég képlékeny a helyzetünk. Segíthet az is, ha nem tervezel túl hosszú időre, hanem csak heti, kétheti, havi terveket készítesz. Viszont, ha 100%-ban a külső tényezők rovására írható a nem megvalósulás, akkor újra érvényes a korábbi kitétel, miszerint NEM TEHETSZ RÓLA.

Mi az, ami feltétlen legyen benne a tervben?

SMART CÉL-CÉLOK. 

Mi az a SMART cél. Ennek már több változata is van, de mutatok egy magyar és ebben a helyzetben jól használható magyarázatot!

Specifikus
Mérhető
Attraktív
Reális
Tervezhető (idő)

A rövidtávú SMART célok használatával elérhetjük, hogy még ebben a helyzetben is pozitív megerősítések érjenek minket. Leírom a saját példámat. Az utóbbi években elég rendesen elhanyagoltam a testmozgást, ezért beiktattam az életembe egy rövid 10-12 perces gyakorlatsort, amivel át tudom mozgatni magam. Specifikus, hiszen tudom, hogy milyen gyakorlatokat szeretnék végezni, Mérhető, mert a 30 fekvőtámasznál nem lehet csalni. A 30 az 30 és nem 29. Attraktív, hiszen ez tetszik nekem. Reális, mert 10-12 perc heti 5-6 alkalommal a család és a munka mellett még kivitelezhető. Tervezhető, mert este eldöntöm, hogy a holnapi nap mely szakaszába tudom beilleszteni.

Ez alapján talán már Ti is tudtok majd SMART célokat adni saját magatok számára!

Mi történik, ha mégis beüt valami gikszer?

SEMMI GOND, JÖHET MEGINT EGY ÚJRATERVEZÉS.

Persze ez nem biztos, hogy jól fog esni, de azt azért tessék észben tartani, hogy a megváltozott helyzet általában megváltozott viselkedést is követel tőlünk. Ergo ebben az időszakban jóval nagyobb rugalmasságra van szükségünk, mint máskor.

Bízom benne, hogy tudtam egy kicsit segíteni!

Köszi, hogy elolvastad.

Bogár Iván

asztrológus, coach

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Coach, Szolgáltatás
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .