Orbiszok – hatókörök (Asztrológiai alapfogalmak)

Két égitest között nem csak akkor jön létre egy fényszög, ha hajszálpontosan stimmel az adott fényszög fokszáma, hiszen a bolygóknak van egy hatóköre, melyen belül az adott fényszög létezőnek tekinthető. Ezt a hatókört idegen szóval orbisznak nevezzük.

Fontosnak tartom, hogy írjak erről, mert gyakran találkozom olyan asztrológiai okfejtésekkel, amelyek túl szabadon kezelik az orbiszokat, így meg sem valósuló,vagy gyenge hatású fényszögekből vonnak le hibás következtetéseket.

A hatókörök működését az alábbiak szerint kell elképzelni:

  • Minél pontosabb egy fényszög, annál erősebb a hatása.
  • A hatókor határa felé haladva fokozatosan gyengül a hatás.
  • A különféle égitestek eltérő hatókörrel bírnak.
  • A különféle fényszögeket is eltérő hatókörrel kell számolni.

Íme egy táblázat, majd alább a magyarázata.

A táblázatban szereplő számok fokokat jelentenek és a hatókör sugarának nagyságát mutatják.

A könnyebb megértés érdekében leírok egy példát.

Vegyünk egy Nap-Hold szembenállást. Azt látjuk, hogy szembenállás esetén a Nap orbisza 5°, a Hold orbisza szintén 5°. Ezt a két hatókör (sugarát) összeadva 10°-ot kapunk. A szembenállás 180°. Ehhez az értékez képest mindét irányba tehát 10°eltérés engedélyezett. Magyarán egy Nap-Hold szembenállás 170 és 190°között tekinthető létezőnek.

Bak 15°-on álló Nap esetén a Rák 5°-tól 25°-ig álló Hold esetén tehát beszélhetünk szembenállásról.

Nézzük ugyanezt a fényszöget és maradjunk a Bak 15°-on, de a két égitestünk legyen a Merkúr és az Uránusz. A Merkúr esetében szembenállásnál 3°30′, Az Uránusznál 3°a legnagyobb orbisz. Tehát a számítás 180°+, – 6°30′. Ebből kiderül, hogy Merkúr-Uránusz szembenállás. 173°30′-től 186°30′-ig tart.

Az orbiszok értékei iskolánként (asztrológusként) változnak. Az általam a táblázatban megadott adatok a Dr. Dubravszky László által meghatározott (használt) értékek. Véleményem szerint felesleges ettől jelentősen nagyobb értékekkel dolgozni, de láttam már olyan táblázatot is, ahol a Napnak egy szembenállás esetén 8˙30′-es orbisza volt. Ez szerintem teljességgel átláthatatlanná teszi a képeltet és hibás következtetésekhez vezet.

Köszi, hogy elolvastad.

Bogár Iván

asztrológus, coach

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Alapfogalmak, Asztrológia, Fényszög, Horoszkóp, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .