Problémáim a 9. házzal

Alapvető problémája a jelen asztrológiának, hogy erősen ragaszkodik a tradícióhoz, de közben igyekszik mindenféle modernitást is magába szívni. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy a múltból és a jelenből is leghasznosabb dolgok kerülnek ki és beválogatásra. Ez így erősen hasonlít egy kihúzott expanderhez, aminek egyik tulajdonsága, hogy előbb-utóbb összerándul és visszatér a közel eredeti állapotába.

Amíg ez megtörténik, addig én egy kicsit elidőznék a horoszkóp 9. házánál ugyanis szerintem ezen terület jelentéstartalma erősen újragondolásra szorul.

Tekintsük át, hogy milyen tartalmakat társítanak ehhez a házhoz.

 1. A magasabb rendű szellemi törekvések.
 2. A belső fejlődés, a bölcsesség, az erkölcs, a világnézet, a vallás, a hit, az etika és a morál.
 3. Ez a ház jelöli a felsőfokú tanulmányokat.
 4. Ide tartoznak a nagyobb utazások, és általánosságban a külfölddel való kapcsolat.

Az 1. ponttal kapcsolatosan számomra mindig is kérdés volt, hogy mit értünk a “magasabb rendű’ alatt. Mihez képest magas, mi a mérce? Vagy a ház tartalmához képest mi az alacsonyabb rendű szellemi törekvés? De elismerem, hogy ez szőrszálhasogatás. Nem itt van a kutya elásva.

A 2. pont teljesen rendben van, hiszen valóban ez a ház mutatja meg a fentiekhez fűződő viszonyunkat.

Valójában a 3. pontnál érkezünk el a bejegyzés egyik lényegi részéhez, ugyanis megfigyelésem szerint sosem lehet elvonatkoztatni a képletet a tulajdonosa szociális helyzetétől. A felsőfokú tanulmányok kifejezésből a többség főiskolára, egyetemre asszociál, ami helyén is van, hiszen ezek a felsőfokú képzések, viszont én már nem egy kiváló 9-es házzal rendelkező képlet tulajdonosával találkoztam, akik csak szakiskoláig, érettségiig vitték. Itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, ahol nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szociális helyzetet. Tegyük fel, hogy valaki egy eldugott, elszegényedett kis településen született, ahol még az alapfokú végzettsége sem volt meg mindenkinek. Egy ilyen környezetben kifejezetten kiemelkedő lehet valaki azzal, hogy “elmegy a városba” és mondjuk egy hegesztői vizsgával a zsebében tér vissza. (Félreértés ne essék! Nem nézem le a hegesztőket, írhattam volna villanyszerelőt, vagy akár kőművest is.) Tehát objektíven nézve nincs felsőfokú végzettsége, de mégis többre vitte, mint a környezete nagy része.

Ne feledjük el, hogy régen asztrológus segítségét kérni a kiváltságosok privilégiuma volt, mert a köznép számára nem igazán volt elérhető ez a tudás. Nyilván egy nemes, vagy egy gazdagabb polgár, aki igénybe tudta venni az asztrológus szolgáltatását nem abban gondolkodott, hogy fazekas, vagy kovács legyen, tehát az ő 9-es házuk vizsgálatánál valóban szinte kizárólag a felsőfokú tanulmányok jöhettek szóba. Most már szinte bárki számára elérhető egy asztrológiai elemzés, tehát a 9-es ház jelentéseit is nagyobb rétegre kel vonatkoztassuk, mint azt akár csak egy-két évszázaddal korábban tettük.

Javaslom, hogy a 9-es ház kiértékelésénél, ha ott szerencsés állásokat találunk, akkor ne kezdjünk el rögtön egyetemeket sorolni, amiből választania kell a szülöttnek, hanem a szociális helyzetével együtt vizsgálva adjunk reális képet az egyénről.

4. pont. Nagyobb utazások és külföld.

Talán ez a számomra leginkább problémás része a 9-es háznak. Hogy miért is? Igyekszem megvilágítani. Nagyobb külföldi utazásnak a hosszú ideig tartó (tengerentúli) utakat tekintették. Ezek most már időben jóval rövidebbek, hiszen szuperszonikus gépekkel és expressz-vonatokkal lehet közlekedni szinte az egész világon. Ennek alapján mi számít nagyobb külföldi utazásnak? Kis családommal 2019-ben Kréta szigetén nyaraltunk, ami kb. 1000-1100 km távolságra van tőlünk, de a repülőút nem tartott 2 óráig sem. Most ehhez tegyük azt hozzá, hogy én a privát munkámból adódóan igen gyakran teszem meg autóval Budapesten belül a XVII. és XI. kerület közötti utat, jellemzően reggel csúcsidőben, ami kb. 1,5 óra szokott lenni. Most akkor, hogyan kellene eljárnom!? A Krétai út 9-es ház, míg a reggeli autózgatás a 3. ház (kisebb utazások) témájához tartozik? Távolságot tekintve mindenképpen, de a ráfordított időt figyelembe véve már nem áll fenn ez a helyzet.

További kérdéseket vet fel számomra a külföld fogalma. Vegyünk ismét egy példát. Én most Budapesten vagyok. Ha beülök az autómba, akkor kb. 1,5 óra utazás után Esztergomnál határt lépek és máris Szlovákiában találom magam. Viszont, ha észak helyett keletre fordulok, akkor kb. 2-2,5 órára van szükségem ahhoz, hogy Debrecenben legyek. Ismét előjön a kérdés, hogy távolság, vagy időalapon kell a külföldre gondolnunk, netán a valódi országhatár átlépést jelölné ez a ház?

Pozsony, Bécs, Prága, Berlin kb. 1 órányi repülésre van. Számos embert ismerek, akik ezekben a városokban dolgoznak, és kis túlzással nem nehezebb velük egy találkozót egyeztetnem, mint mondjuk egy Dorogi, vagy éppen Székesfehérvári lakossal.

Mi ugyan egy pici ország lakosai vagyunk, de meg is lehet fordítani ezt a kérdést. Oroszországban, vagy az USA-ban vidáman el lehet repkedni, akár 4-5 órát is, anélkül, hogy az ország területét elhagynánk. Tehát egy 8000 km-es út lengyel-orosz határtól a Kuril-szigetekig (Oroszország két vége.) még 3-as házas téma, de ha kiugrom Párkányba meginni egy jó sört, akkor az már a 9-es házhoz tartozik. Ez nyilvánvalóan nincs így.

Véleményem szerint a 9-es ház magyarázatánál a külföld helyett célszerűbb lenne távolságban gondolkodnunk, valamint ezzel párhuzamosan a 3. ház jelentéstartalmát is felülvizsgálni, hiszen a kis és nagy utazások, a belföld és a külföld már nem azt jelentik, mint régebben.

Bizony az asztrológusnak is haladnia kell a korral és aktualizálni magát az asztrológiát, hiszen – óriási közhely, de akkor is – egy rendkívül gyorsan változó világban élünk.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Bogár Iván

asztrológus/coach

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Asztrológia, Horoszkóp, Horoszkóp-házak, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Problémáim a 9. házzal

 1. Péter szerint:

  Kedves Iván!

  A fenti – hármas ponthoz tartozó – gondolatmenetet követve a 2. ház jelentésénél (anyagi javak, birtoklás) is alkalmazhatjuk a relatív szemléletet? pl.:
  Egy nincstelen mélyszegénységből jött pár most született gyermekének képlete a 2. házat tekintve a gazdagság ígéretét hordozza.
  Ha az utód összekaparja a pénzt egy panellakásra és egy használt 15 éves kocsira, akkor már elmondhatja, hogy a Radixból jövő következtetések helyesek voltak?

  Üdvözlettel,
  J. Péter

  • Bogár Iván szerint:

   Kedves Péter!
   Véleményem szerint igen. A gazdagság egy relatív fogalom, éppen ezért vizsgálni kell a szülött helyzetét is.
   Üdvözlettel,
   Bogár Iván

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .