James Hetfield II. – szemelvények az életéből és a képletéből

Kedves Olvasók!

Nemrégiben olvashattátok James Hetfield születési idő pontosításáról írott bejegyzésemet. Mostani írásomban igyekszem bemutatni, hogy az elemi és minőségi tényezők a születési képletben önmagukban milyen sokat elárulhatnak a szülöttről. Ezen felül pedig ki fogunk térni pár vele kapcsolatos érdekességre és azok magyarázatára is. Tartsatok velem!

Emlékeztetőül a képlet és az adatok:

Születési név: James Alan Hetfield

Született: 1963. augusztus 3. 17:55

Los Angeles, USA

Sokszor látom (asztrológusoknál is), hogy nekiesnek a képletnek és pillanatok alatt már a különféle fényszög-kombinációkban tocsogva fogalmazzák meg a véleményüket. Én azonban más módszert követek és igyekszem kívülről befelé haladva feltérképezni egy személy lehetőségeit.

Ennek egyik első lépése lehet a minőségek és az elemi összetettség vizsgálata. Ez James Hetfield képtelében az alábbiak szerint alakul.

Nézzük, hogy mi is rajzolódik ki előttünk!

Erős kardinális hangsúly. Én leginkább a “mozgásba hozó” kifejezéssel szeretem leírni a kardinális jelleget. Az ilyen személyiség irányító, sorsát a saját kezében tartó, másokat inspiráló és olyan vezető típust jelöl, aki nem csak kijelöli az utat, de mutatja is.

Az elemeket tekintve a Föld hangsúly, ami rögtön feltűnik. Dolgos, szorgos, materialista, lépésről lépésre építkező attitűd mutatkozik meg ebben. Természetesen az elem velejárójaként a konoksággal, hajthatatlansággal is bőven számolnunk kell.

Második legerősebb elemként a Tűz jelenik meg, ami mutatja az erős akaratot és tettvágyat.

Ezzel a Föld/Tűz kombinációval bizony a szélsőségekig el tud menni az egyén, hogy megvalósítsa elképzeléseit.

Ha a két legerősebb tényezőt összevetjük, akkor kardinális Föld jelleget kapunk, ami megfelel a Bak jegynek, Így esetünkben a rejtett aszcendens megegyezik a valódival.

Most vizsgáljuk meg, hogy miből van kevés. Tapasztalatom szerint ezek mutatják azon helyzeteket, ahol a szülöttnek kihívásokkal kell szembenéznie, vagy másképp fogalmazva nincs születésétől kapott készsége arra, hogy feldolgozza, megküzdjön az ezen elemi és minőségi jelölők által hordozott jelentéstartalmakkal.

Kevés a labilis minőség és a Víz elem.

A labilist én szeretem reagálónak hívni, akinek ebből kevés van az “nem szeret reagálni.” Ezt úgy értsük, hogy ha olyan helyzetbe kerül, amit nem ural, akkor könnyen kicsúszik a lába alól a talaj. Márpedig az élet természetes velejárójaként sok ilyen helyezettel találkozhatunk. Például ilyen a születés, a halál, betegségek, de hogy legyen kifejezetten James Hetfield-re jellemző helyzet is, ilyen helyzet a siker, egy lemez platina státuszának elérése, vagy egy előre teltházas koncertsorozat.

A kevés Víz elem, pedig az érzelmek meg és kiélésének nehézségét mutatja. Hibás az a megközelítés, amikor a kevés Víz elemet kevés érzelemmel társítjuk. Egy ilyen ember is mindent érez, de általában nem tud vele mit kezdeni és magában dolgozza fel a (számára) kritikus élethelyzeteket.

Vessünk egy pillantást az alábbi táblázatra is.

Azt láthatjuk, hogy a pozitív-negatív jelölők szinte egyensúlyban vannak. Tehát a befelé és a kifelé forduló attitűd közel azonos hangsúlyt kap. Menjünk tovább az évszakok felé! A legerősebb a Nyár, ami az érlelő, továbbfejlesztő, kiáradó minőséget mutatja, de erejét tekintve a Tél követi, ami inkább a visszavonuló, előkészítő jelleget erősíti.

Milyen következtetést vonhatunk le ezekből?

Azt, hogy James Hetfield-nek az erőteljes világban való jelenlét ellenére is szüksége van a visszavonulásra. Amennyiben ezt nem kapja meg, akkor felborul az egyensúly és “kényszerítve” lesz a visszahúzódásra.

 

Ennyi előzetes következtetést tudunk levonni a konkrét képlet elemzése nélkül pusztán a különféle felosztásokra támaszkodva. Most nézzünk meg egy-két szembetűnő helyzetet a képletében és az életében.

Még a kevés asztrológiai ismerettel rendelkezők is kiszúrhatják, hogy az I. házban árválkodik egy száműzött Bak Hold. Ismét terítékre kerülnek az érzelmek. Kijelenthetjük, hogy I. házas Holddal kifejezetten érzelmes személyek rendelkeznek. Igen ám, de itt ez a Hold exil, tehát hiába a tengernyi érzelem, nem igazán tud vele mit kezdeni, mert a racionális Bak állandóan azt a kérdést teszi fel az emocionális Holdnak, hogy “De miért?”. Erre a kérdésre nem lehet jól válaszolni, ezért ez belső feszültséget generál, hiszen a racionális Baknak egyszerűen nincs benne a szótárában az a kifejezés, hogy valami csak úgy jön, vagy nem megmagyarázható.

Tovább vizsgálva a Holdat azt láthatjuk, hogy egyetlen jelentős fényszöge egy Jupiter kvadrát. Itt az elfogadás kérdése kerül elő. Nemcsak nem tudok mit kezdeni ezzel a tengernyi érzelemmel, de még egyáltalán az is gondot okoz, hogy elfogadjam a jelenlétüket. Honnan jön a sok érzelem? Az I. házas Holdtól. Mi az I. ház? A személyiség háza. Végső soron kit nem tudok elfogadni? Magamat. Bizony! Ez az állás komoly ön-elfogadási problémára hajlamosít.

Ezzel kapcsolatosan például tudott dolog, hogy sokáig gondja volt a frontemberi teendőkkel a zenekarán belül. A kezdeti időkben kerestek is énekest, mert ő csak gitározni szeretett volna. Amikor végül rámaradtak az énekesi feladatok is, akkor a korai koncerteken a másik gitárosuk konferált, mert Hetfield-nek nagyon idegen volt ez a szerep. Ha most ezeket összevetjük azzal a magabiztos, tekinteteket vonzó és tekintélyt parancsoló kiállással, ami ma jellemzi őt, akkor képet kaphatunk arról, hogy mekkora utat is járt be.

Viszont azt is tudjuk, hogy egy állásnak számtalan vetülete lehet és folyamatosan jelen van. A közkeletű vélekedéssel ellentétben nincs olyan, hogy meghaladok egy bolygóállást. Olyan van, hogy kordában tudom tartani.

A Metallica tagjaként valóban egy “hőst” alakít, de ne felejtsük el, hogy James Hetfield férj és három gyermek apja is egyben, ami a hátterét figyelembe véve (szülei egy keresztény szektának voltak a tagjai, akik híresek voltak gyógyszer ellenességükről, anyja korai elvesztése) minden bizonnyal óriási terhet rótt rá. “Érdekes” egybeesés, hogy az első elvonójára a harmadik gyermeke születése után vonult be. Vélhetően – minden értelemben – ott telt be nála a pohár. Ekkor a Jupiter a VII. házában, a Szaturnusz a 6. ház csúcsán járt.

Bízom benne, hogy a fenti okfejtéssel sikerült egy kicsit megvilágítanom, hogy Hetfield mi elől menekül időnként a függőségbe!

Adja magát a kérdés, hogy miért nem győzik le a démonai és miért nem jutott sok más drogos, alkoholista híresség sorsára, akik nem élik meg az 50. születésnapjukat?

Ennek megértéséhez már segítségük kell hívnunk az uralmi kapcsolatokat.

Azt láthatjuk, hogy az aszcendens és a Hold ura a Szaturnusz uralomban van a Vízöntőben és harmonikus fényszögben a komoly önértékelési válságra hajlamosító Jupiterrel. Itt van a feloldozás. Ebben a Szaturnuszban jelenik meg a kontroll, ami a megfelelő pillanatban bekapcsolja a riasztót és jelez, hogy ez így nem mehet tovább.

Szaturnusz ugyan hátráló mozgásban van, viszont uralmi státusza olyan erős, hogy a retrográd mozgás sem tudja teljesen “elrontani” ezt a helyzetet, maximum időigényesebbé teszi a felismerést és a rehabilitációs fázist.

 

Érdemes egy kicsit más aspektusból is megvizsgálni ezt a Szaturnuszt, hiszen a 2. ház csúcsán van és így kapcsolódik a tehetséghez, és annak megjelenítéséhez is. Első körben fel is hívnám minden Szaturnusszal riogató kedves “szakértő” figyelmét arra, hogy egy 2. házas retrográd Szaturnusz is hozhat művészi és anyagi sikereket is.

De mégis, hogyan működik ez a planéta? A Vízöntőhöz minden esetben társul valamiféle újítás, extremitás, különlegesség. Ez itt is megnyilvánul, hiszen a Metallica-t tartják a trash-metal úttörőinek, akik 82-83 táján a lehető legszélsőségesebb és gyorsabb muzsikát játszották. Ez a szélsőséges zene egyben segítséget is nyújtott Hetfield-nek abban, hogy az összes frusztrációját, agresszióját kikiabálja és kigitározza magából.

Ezekhez sziklaszilárd elképzelésekkel is rendelkezett. Talán nem véletlen, hogy nagyon nehezen adta ki a kontrollt a zenéi felett. Ne feledjük, hogy Bak aszcendenssel és 2. ház csúcsán lévő Vízöntő Szaturnusszal van dolgunk. Ennek alátámasztására éppen elég az a közismert tény, hogy az első 5 Metallica lemezen gitáros kollégája Kirk Hammett munkája csak a gitárszólók feljátszására korlátozódott, ugyanis Hetfield meg volt győződve róla, hogy más nem tudja úgy megszólaltatni a gitártémáit, mint saját maga.

Remélem, hogy az írásom által érdekes bepillantást nyerhettetek egy különleges személyiség életébe!

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Bogár Iván

asztrológus/coach

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Asztrológia, Elemzés, Horoszkóp, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .