Asztrológia és pszichológia (ahogy én látom)

Vajon összeegyeztethető a címben jelzett két tan, vagy élesen el kell különülniük egymástól? Meglátásom szerint erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, tekintettel arra, hogy az asztrológiának számtalan felhasználási módja lehet. Az alábbiakban egy elképzelt szituáció variációin keresztül igyekszem bemutatni, hogy hol van összeférhetőség és hol nincs.

Azt gondlom, hogy a kulcs ebben a kérdéskörben az, hogy pontosan milyen kérdéssel is keresték meg az asztrológust. Szerintem az asztrológusnak (a lehetőségekhez mérten) tiszteletben kell tartania a kliense igényét.

Példa:

Sikerül a vizsgám?

Erre három választ tud adni az asztrológus.

  1. Igen.
  2. Nem.
  3. Nem tudom/Nincs válasz a horoszkópban.

Ezek egyikében sincs helye a pszichológiának és pont.

 

Amennyiben a kérdés úgy hangzik el, hogy:

Sikerül a vizsgám? Mert minden vizsga előtt úgy szoktam izgulni, hogy majd’ belehalok.

Erre a kérdésre a fenti három válaszon kívül még visszakérdezhetünk, hogy kívánja-e a kliens a túlzott izgulás lelki okairól hallani.

Tehát ebben az esetben – felhatalmazás után – van helye a pszichológiának is.

 

Csavarjunk egyet a kérdésen!

Minden vizsga előtt úgy szoktam izgulni, hogy majd’ belehalok. Miért van ez? Nemsokára megint lesz egy vizsgám.

Itt már látjuk, hogy a kliens elsődlegesen (de lehet, hogy egyáltalán) nem kíváncsi az előtte álló vizsga kimenetelére.

Ebben az esetben már belemehetünk abba, hogy mondjuk a 9. ház (magasabb rendű tanulmányok) ura és a 4. ház (apa) ura között van egy feszült fényszög, ami jelezheti, hogy a kedves papa a legnagyobb jóindulat mellett is rommá frusztrálta a gyermekét már akár egy egyszerű általános iskolai dolgozat kapcsán is. Illetve, ha a bolygók közötti uralmi viszony utal rá, akkor lehet, hogy az a mondat is elhangzott, hogy ha becsúszott egy négyes, hogy “Nem lesz így belőled semmi!”

Tehát itt lehet helye a pszichológiának is, de kizárólag asztrológiai alapon. Ugyanakkor ennél az esetnél is figyelembe kell venni, hogy pszichológiai megközelítéssel az asztrológia a probléma feltárására alkalmas, és ugyan van olyan helyzet, amikor pusztán a napvilágra kerülés is elég hozzá, hogy megoldódjon egy helyzet, de ha szükség van bármi további technikára, hogy normalizálódjon a helyzet akkor a megfelelő segítő felé illik terelni a hozzánk fordulót (, aki maga az asztrológus is lehet, ha rendelkezik megfelelő képesítéssel).

Köszönöm, hogy elolvastad!

Bogár Iván

asztrológus/coach

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Asztrológia, Horoszkóp, Önismeret, Szolgáltatás, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .