Retrográd bolygók (Asztrológiai alapfogalmak)

A retrográd, azaz hátráló mozgás azt jelenti, hogy egy égitest a Földről szemlélve látszólag visszafelé mozog az égbolton. A kulcsszó a látszólagos, hiszen tudjuk, hogy az égitestek nem váltogatják az irányukat, de két eltérő méretű kör (valójában ellipszis) pályán és azokon eltérő sebességgel (a Nap körül) keringő objektum között létrejöhet ilyen látszólagosság.

A két fővilágosítón kívül minden planéta lehet retrográd.

Ok! Ez a “technikai” háttér, de mit jelent, ha retrográd égitest van a horoszkópunkban!?

Alapvetően annyit, hogy az adott égitest hátráltatott. Tehát a kapcsolódó életterületein is hátráltatás várható. Illetve minden olyan ponton, amit az adott képletben jelképez.

Példa:

Retrográd Merkúr a 2. házban.

  1. A Merkúr kapcsolódik az észjárással és a kommunikációval, ahol belép egy hátráltatás. Figyelem! Óva intenék mindenkit attól, hogy valamiféle butaságra gondoljon. Könnyen elképzelhető, hogy a képlet tulajdonosa ettől az állástól annyira megfontolttá válik, hogy a környezete nem várja ki mire válaszol. Pedig jó válaszokat ad, csak mire kibújik belőle, addigra már senkit nem érdekel. (Nyilván túlzok az érthetőség kedvéért.)
  2. Mivel a 2. házban áll, ezért a tehetség és a vagyon vonatkozásában is megjelenik a hátráltatás. Könnyen lehet, hogy a szülött, csak 40-50 éves kora környékén találja meg a neki testhezálló szerepet, ahol kibontakoztathatja tehetségét (vagy egy nagyobb projektje csak addigra valósul meg), és ezzel összefüggésben anyagi helyzeti is ekkor válik stabillá. Tehát ismét nem kudarcról van szó, hanem lassúságról.
  3. Vizsgálnunk kell, hogy ez a képzeletbeli Merkúr még mit ural az adott képletben és ott is meg fog jelenni valamilyen formában a hátráltatás.

Ha nem a születési képletben gondolkodunk, hanem a tranzitokat vizsgáljuk, akkor ott még figyelnünk kell arra, hogy a retrográd tranzit milyen tényezőket érint a radix képletünkben. Ennek számtalan vetülete lehet, ezért nem írok konkrét példát, de aki szeretne a saját tranzitjaival képben lenni, az keressen meg bátran!

Köszi, hogy elolvastad.

Bogár Iván

asztrológus

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Alapfogalmak, Asztrológia, Horoszkóp, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..