A születési uralkodó (Asztrológiai alapfogalmak)

Az asztrológiában egyáltalán nem jártasak is meg tudják mondani, hogy milyen jegyben születtek, azaz a Nap hol járt az égen a születésük napján.

Az egy picivel tájékozottabbak már az aszcendesük jegyét is tudják. Ami a születés pillanatának a felkelő jegye.

Viszont igen gyakran előfordul, hogy a szülött bár a Nap és az aszcendens jegyét is ismeri, de mégsem érzi magára nézve igaznak azokat az információkat, amiket azokról el tud olvasni.

Ilyenkor érdemes egy pillantást vetni a születési uralkodóra is, az ugyanis teljesen átszínezheti a képet.

Tudott dolog, hogy minden jegyhez tárul egy planéta is. Lásd ábra:

A születési uralkodó nem más, mint az aszcendens jegyének az ura. Ennek a planétának a jegy és házhelyzete, valamint a kapcsolódásai kiemelt jelentőséggel bírnak a szülött képletében.

A fenti ábrát tanulmányozva joggal tehetik fel a kérdést az asztrológiában valamennyi jártassággal bírók, hogy miért nincsenek rajta jelölve a transz-szaturnuszi planéták. Nos! Én magam nem vitatom ezen égitestek létjogosultságát, de a hagyományos urak helyett születési uralkodónak történő beállításukat már igen. Tehát a Skorpió ura a Mars és nem a Plútó, A Vízöntőé a Szaturnusz és nem az Uránusz, a Halaké a Jupiter és nem a Neptunusz. (Természetesen ez csak az én véleményem, felőlem mindenki olyan planétákkal dolgozik, amivel csak szeretne.)

Ebben a pillanatban 2019.03.03. 12:37 van (Bp.)

Ennek a pillanatnak a horoszkópja így néz ki:

Mit látunk?

Halak Nap, Rák aszcendens. Ha ez a képlet egy valós személyhez tartozna, akkor már kezdhetnénk is mantrázni, hogy túl sok az érzelem, visszafogott, csendes, múltba révedő jellem. Család-centrikus, gondoskodó és minden bizonnyal ő a főnővér a kerületi kórházban.

Ez így rendben is lenne, de vessünk csak egy pillantást a születési uralkodóra, ami Rák aszcendens esetében a Hold. Mit látunk? Vízöntőben áll, a 8. ház csúcsán. Fő-fényszögeit tekintve tág együttállásban a Vénusszal és kvadrátban a Marssal. Illetve – mivel a Vénusz és az Uránusz között kvadrát van, ezért – egy Uránusz kvadrát is.

Ok. Önmagában a Vízöntő már beemeli a képletbe a Levegő elem által közvetített szabadság és könnyedség elvét. Itt már helyet kap az extrovertáltság és a kapcsolatok kicsit lazább, könnyedebb, tárgyilagosabb kezelése. Erre a Vénusz együttállás még rá is erősít egy kicsit.

Erre még rájön egy Mars kvadrát. Mivel a Mars a Bikában van, ahol nem igazán tud primer módon megnyilvánulni, ezért ezt az egész állást leönthetjük némi passzív-agresszív, sértődékeny attitűddel.

Az Uránusz kvadrát pedig arra hajlamosítja a képlet tulajdonosát, hogy időnként kiugorjon aktuális élethelyzetéből, és valami gyökeresen másba fogjon.

Ugye milyen messzire jutottunk a Halak-Rák “leteszem a sarokba és elvan ott két napig” típusú személyiségtől és ehhez csak a születési uralkodóra és kapcsolatara vetettünk egy kósza pillantást.

Bogár Iván

asztrológus

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Alapfogalmak, Asztrológia, Horoszkóp, képlet, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

1 Response to A születési uralkodó (Asztrológiai alapfogalmak)

  1. dr. Ürögi Norbert szerint:

    Szia Iván!
    Én úgy vagyok a születési uralkodóval, mint az egyén életét meghatározó 4 tengelyből az egyiket uraló planétával: Ha az egyént érintő képességeket akarom kutatni, kiindulásnak jó elindulási pont, na de mi van a többivel? A ló sem egy lábon szökdécsel, ha galoppozni akar. Korunkban az ego túlburjánzása az asztrológiát is elérte, így az ascendenst lassan már “bolygó-minőségűvé” válik, ami szerintem torz elméletekhez vezet. Köszi, hogy az egészet az elemek szintjére helyezed, e nélkül ugyanis az egész légüres térben mozog és nem érthető meg az egyén temperamentuma, ami a cselekedetét meghatározza. Jó cikk! Gratula!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .