Furcsaságok az asztrológiában III. – Mellék-fényszögek (Asztrológiai alapok)

Sziasztok Kedves Olvasók!

Elhatároztam, hogy egy új sorozat írásába fogok bele, aminek központi témája az asztrológiában előforduló sztereotípiák bemutatása magyarázata, esetleg bizonyítása, vagy cáfolata lesz.  Ezekkel az írásokkal kéthetente fogok jelentkezni.

Annak érdekében, hogy ezek a bejegyzések könnyen kikereshetőek legyenek, létrehoztam a “Furcsaságok az asztrológiában” kategóriát, így a jobb oldali menüből könnyedén ki tudjátok majd választani ezeket az írásokat.

Az első két részben a fényszögekkel foglalkoztunk, de maradt még egy pár, amelyek még simán megérnek egy blogbejegyzést.

Korábban már átvettük a „nagy” fényszögeket. Ezek az:
– az együttállás, 0° (vagy 360°)
– a szembenállás, 180°
– a kvadrát, 90°
– a szextil, 60°
– a trigon°, 120°
Ezzel korántsem teljes a kép, hiszen van még egy nagy rakás fényszög, amiről nem is tettünk említést. Ezekből van, ami tökéletesen használható, vannak, amelyek korlátozottan illeszthetők be az asztrológia rendszerébe és van egy olyan halmaz, amivel egyszerűen nem tudok mit kezdeni. (Itt szeretném leszögezni, hogy ezen a blogom az én véleményem olvasható. Felőlem mindenki olyan fényszögekkel dolgozik, amilyenekkel csak szeretne.)

Nézzük milyen fényszögek vannak még, és mit kell róluk tudnunk:

– félszextil, 30°
– kvinkunx, 150°
– félkvadrát, 45°
– másfél kvadrát, 135°
– kvintil, 72°
– bikvintil, 144°

Ezek írásmódja elég változatos, de a fokszámokból azért rá lehet jönni. Én magam ebből a kavalkádból egy születési horoszkóp kifejtése, elemzése során csak a kvinkunx-ot
szoktam használni.

Kvinkunx:

Ezen fényszög az egymástól öt jegyre, de azonos fokszámon álló planéták között jön létre. Nevelő hatású fényszögnek tartják, ami kifejezetten lassan tudatosul a szülött életében. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, hogy folyamatosan új rétegei tárulnak fel, melyek új feladatot is hordoznak magukban, de ezek megoldása által a képlet tulajdonosa fejlődést ér el.
Példa: Egy Nap-Hold kvinkunx a felszínen mutathatja a szülők feszült viszonyát, de ezen minta ellenére a szülött ki tud alakítani stabil és jól működő párkapcsolatot a saját életében. Viszont a párkapcsolat „működtetéséhez” folyamatos tudatosságra van szüksége.
Gigamega ezo-spiri körökben karmikus fényszögnek tartják a 150°-ot. Marha jól hangzik, hogy előző életből „áthozott” feladatot jelöl egy a bolygókapcsolat, csak éppen nem bizonyítható. Ahogy az sem, hogy egy „mezei” kvadrát nem lehet előző életből áthozott. Akkor meg mire ez a nagy felhajtás?

Fél és másfél kvadrát:

A kvadráthoz hasonló hatású nehéz fényszögnek tartják őket, de jóval gyengébb hatással. Én úgy tapasztalom, hogy a radix (születési) képlet kifejtése során nem igazán kell rájuk támaszkodnunk. Egy adott állás alátámasztására, kiegészítésére alkalmasak. Ugyanakkor van egy asztrológiai terület, ahol mindkét fényszög kifejezetten jó szolgálatot tesz. Ez nem más, mint a születési idő korrekciója. Akár az 1 nap = 1 év, akár az 1°= 1 év kulcsot használjuk a pontos születési idő beállítása során, akkor még az átlagos élethosszon belül bele fogunk futni ezekbe a fényszögekbe. Ezek fontos életeseményeket mutathatnak meg, melyek segítségével beállíthatjuk a horoszkópot.
(Korrekcióban a félszextilt (30°) is használom, hiszen általában azzal is találkozunk az élet első felében egy korrekció során. Továbbá nem feledjük, hogy egy aszcendens 30° Nap félszextil, az pontosan egy deszcendens 150° Nap fényszög is egyben. Tehát a félszextil másik oldala a kvinkunx.)

Kvintilek:

A tehetség fényszögének is nevezik. A 72°-os kvintil által jelzett tehetség nem tud segítség, és tudatos munka nélkül felszínre törni, míg a 144°-os bikvintil már a megnyilvánulni képes tehetséget mutatja. Miiiiii vaaaaan!!!!???? Hát ez marha jó! Mondjuk nekem van tehetségem a biciklizéshez, de ezönmagától nem fog megnyilvánulni. Tehát kell szereznem egy kerékpárt, és erőfeszítéseket kelltennem annak érdekében, hogy minél jobban elsajátítsam a kerékpáros közlekedés csínját-bínját.
Oké! De ez egyébként szinte mindennel így van. Senki sem vitatja, hogy Mozart zseni volt, de azért volt egy zeneszerző apja, aki képezte és hangszert is adott neki. Akkor most mi van? Szerintem az, hogy ez a fényszög egy humbug. Legalábbis én magam nem tudok vele kapcsolódni.

Igazság szerint még van egy csomó fényszög, amiről nem is tettem említést. Például ilyen a 40°-os novil, vagy a 36°-os decil. Ha valakinek van kedve, akkor talál róluk anyagot az interneten. Én magam azonban úgy gondolom, hogy a születési képlet a nagy fényszögek és a kvinkunx használatávalnagy biztonsággal értelmezhető.

Végezetül még egy általam problémának vélt jelenségre hívnám fel a figyelmet. Ez pedig nem más, mint az orbiszok (hatókörök) kérdése. Ha a Nap és a Hold orbiszának is 5°-ot veszünk. (Azaz a helyéhez képest mindkét irányba 5° távolságra még fényszöget alkot.) Játszunk el a gondolattal, hogy a Nap mondjuk a Kos 0°-on áll, míg a Hold az Oroszlán 22°-on, vagyis a köztük lévő távolság 142°.
Tehát a két égitest hatóköreit figyelembe véve felmerül a kérdés, hogy a köztük lévő fényszög vajon egy gyenge másfél kvadrát (135°), esetleg egy majdnem egzakt bikvintil (144°), netán egy nem túl izmos kvinkunx (150°) lenne a helyes megfejtés? Nem tudom a választ, de nem is akarok rajta gondolkozni. A logika azt diktálná, hogy a bikvintil legyen a megfejtés, mert ahhoz van legközelebb.

Tisztában vagyok vele, hogy ez egy gonosz bekezdés volt a részemről, mert többféle orbiszt
használnak az asztrológusok, illetve a két legnagyobb hatókörrel bíró égitestet szemeltem ki, de csupán azt akartam érzékeltetni, hogy bizony komoly zavart tud okozni a mellékfényszögek használata.
Mindentől függetlenül én arra biztatnék mindenkit, hogy találja meg a neki legszimpatikusabb asztrológiai irányt, ami mellett el tudja magát kötelezni, de a józan paraszti eszét mindig hordja magával.
Köszönöm szépen, hogy elolvastad! Ezzel a sorozat fényszögekre vonatkozó részének vége. Két hét múlva már planétákkal fogunk foglalkozni.

Bogár Iván

asztrológus

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Alapfogalmak, Asztrológia, Furcsaságok az asztrológiában, Horoszkóp, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

8 Responses to Furcsaságok az asztrológiában III. – Mellék-fényszögek (Asztrológiai alapok)

 1. Háromdé szerint:

  ….az az asztrológus, akinek van ilyen saját szöge, az jellemzően könnyebben érti is a kisebb szögek létezését.
  Speciel nekem Merkúr-Uránusz tri-decilem van, amit nagyon is spontánul érzek, épp ezért nem is okoz gondot a komolyan vételük.
  Azt sejtem, hogy aki ezeket nem érti, értegeti, talán még a saját radixában sem kereste meg ezeket. Mert utána pont úgy behozza az élet rá gyakorlatban a kardinálisabb példákat, mint minden másban.

  • Bogár Iván szerint:

   Kedves Háromdé,
   Sejtem, értegeti, talán. 🙂
   Üdv,
   Iván

  • julius szerint:

   Kedves Háromdé, az nem lehet, hogy a tridecil megfelelője valami módon benne van a radixban, a hagyományos jelölőkkel is? Mert amúgy általában több jelölő is akad adott tulajdonságra.

   • háromdé szerint:

    Kedves Julius, nagyon is lehetséges, de azt gondolom, nem feltétlenül.
    Mondjuk, ha veszem a Vénusz-Plútó tridecilem, a jelenlegi, 2021 év végi Plútó-Vénusz “hajcihőben” hogyan izzik, vagy sem (épp most megfigyelem) , akkor úgy tűnik, hogy erős “védettséget” nyújt a jelenlegi feszült hetekben. Valahogy olyan a megélésem, mintha immunis lennék egy másokat drámába vivő, kiborító időszakban.
    Hülye példaként, mintha megelőző védőoltásom lenne egy harmónia-gyilkos vírussal szemben.
    Megélek szélsőséges plútói helyzetet akár, de valami félmosoly-szerűséggel mégis megúszom a “fekete gyűlölet” érzését. Azon nyomban átélem, hogy ennek is értelme van valahol, a lelki fejlődéshez.
    Hagyományos jelölőkkel nem tudom, ezt le tudnám-e írni.
    Pont az a lényege, ami: átmenet a trigon és kvadrát közt, pont olyan érzés is.

 2. Háromdé szerint:

  Igen,jól sejti, értegetem, mert élőben élegetemIdőről időre hozzáéregetek.
  🙂 Gondolom, érthető,hogy mindenki azt érzi, amije van.
  Gyakorlatban egyébként úgy működik, hogy olyan gondolat is belekerül gondolkozásba (de inkább nevezném fókuszálásnak), ami gond-megoldónak bizonyul.
  Kiemelném, hogy nem előző gondolat levezetêséről, tovább fejtegetéséről van szó ilyenkor, hanem akár egy mondat közepén elejtett, váratlanul megjelenő fogalomról akár.
  Mert a fogalom szó eredetileg nem azt jelenti, hogy kinézek valamit a szó-tárból, és használom, hanem hogy megfogom a jelent, annak lényegét, és kimondom.
  És ez tud úgy működni automatikusan, hogy én sem értem, hogy jutott a fejembe.

  Egyébként van egy tanácsom, elég megnézni pl. Kodály Zoltán radixát (csak egy példa), akinek két együttállásból adódóan 6 bikvintilje volt.
  Tehát biciklizős bikvintil nem arról szól, hogy bicikli nélkül is gurulok, hanem hogy 100 biciklis közül esélyem van úgy ráérezni a terepviszonyokhoz alkalmazkodás ritmusára, hogy akár bicikliversenyen is érdemes kamatoztatni.

  Amúgy szerintem akkor lehet jól megérteni annak a szöget, akinek alapból nincs, hogy szorgalmasan, módszeresen végignézi az életét, hogy t r a n z i t ban mikor érték el kisebb szögek a radixbolygóikat.
  Pl. tehetségszöget nyilván Merkúrral érdemes vizsgálgatni, mikor szögeli, szögelte egy lassú bolygó, főleg, ha Uránusz, mint felső oktáv.
  De direkcióknál is megmutatkozik.

  Amúgy a saját bikvintilem két végét érő tranzitokat mindig megtapasztalom.
  Tehát az nem úgy a levegőben lóg, hanem várja az időt, hogy megnyilvánulgasson.
  Én magam is időpontokat tudok hozzá társìtani a múltamból mármint hogy akár gyerekkorból is.

  • Bogár Iván szerint:

   Kedves Háromdé!
   Akkor ebben a kérdésben nem egyezik a véleményünk. Egyébként honnan veszi, hogy nekem nincsenek mellék-fényszögeim?
   Üdv,
   Iván

 3. HáromDé szerint:

  ….erre nem gondoltam, szerintem nem is írtam, gondolom, ez projekció lehet.
  Habár minden csak olvasás kérdése, ugye.

  Azért szóltam hozzá először az íráshoz, mert azt sugallta, hanyagolhatók a kis szögek.
  Szerintem pont, hogy a titkos fűszere egy képletnek, én komolyan is veszem őket, sőt, fontosnak találom megkeresni azokat.
  Üdv:G.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .