A horoszkóp házainak levezetett jelentése: X. ház

Elérkeztünk a horoszkóp  utolsó negyedéhez, azon belül az utolsó sarokházhoz. Folytatódik a sorozat, ami kifejezetten az asztrológiáról, azon belül pedig a házak levezetett jelentéstartalmáról szól. Tizedik rész, tizedik ház. (Mivel sarokházról van szó, ezért római számmal jelöljük).

A házak levezetett jelentéseinek szabálya kimondja, hogy a horoszkóp minden egyes háza felfogható I. házként, vagyis – egy kicsit konyhanyelvre lefordítva – attól függően, hogy mire, kire vagyok kíváncsi, bármelyik háztól kezdve elkezdhetem vizsgálni a horoszkópot.

A könnyebb megtalálhatóság érdekében létrehoztam a Horoszkóp-házak kategóriát, aminek használatával a jobb oldali kategória felsorolásban könnyen ki tudjátok választani ezt a sorozatot.

Első körben ismerkedjünk meg a ház alapjelentéseivel.

Hivatás, karrier és hírnév. Fejtsük ezt ki egy kicsit bővebben.

Gyakorlatilag a X. ház a cél, amit az Ego el szeretne érni. Ez a törekvés lehet tudatos és ösztönös is egyaránt. Magából a hivatás szóból is kihallható a késztetés, hogy a szülött valamiért érzi, hogy ezt kell csinálnia. Például képzeljük el, hogy egy tanár nem a pénzért dolgozik, hanem a tudás átadásának vágya motiválja. De az is lehet, hogy valaki azért tanít, mert egyéb kutatómunkát végez, de abból nem tud megélni, ezért órákat ad egy iskolában. Ebben az utóbbi esetben a tanári munka a 6. házhoz (munka, szolgálat) kapcsolódik, míg az előbbi esetben a tanári munka egyben lehet hivatás is.  Mivel ez a ház nem függ össze szorosan az anyagi helyzettel, ezért nem feltétel, hogy a hivatásunk, karrierünk egyben a fő bevételi forrásunk is legyen.

Szintén ehhez a házhoz társítják az anyát is, de ez már valahol levezetett jelewntés, hiszen a X. ház a IV. ház (apa) VII. háza (házastárs). Hogy még jobban csavarjak egyet ezen, elárulom, hogy ez lehet fordítva is, tehát a IV. ház az anya és a X. ház az apa. (Ezt a legkönnyebben rákérdezéssel dönthetjük el. Ki kell kérdezni a horoszkóp tulajdonosát, a házak jellemzői alapján és utána már el fogjuk tudni dönteni.)

Ezen könnyed bevezető után nézzük meg az egyéb levezetett jelentéstartalmakat.

 • A X. ház a 3. háztól számított 8. ház. Mint ilyen kapcsolódik a testvérek halálával.
 • A VII. ház IV. házaként mutatja a házastárs apját (esetleg anyját), tehát az após (anyós) is ide tartozik.
 • Érdekes analógia, hogy a 6. ház (munka, szolgálat) 5. háza (életörömök háza) a X. ház. Milyen öröm az egy életben, ha a munka és a hivatás egy és ugyanaz. (Lásd a bejegyzés korábbi része, de ott még nem akartam előhozakodni ezzel, mert könnyen abbahagytátok volna az olvasást!) 🙂
 • A 11. ház (barátságok, pártfogók) 12. házaként (bezárt dolgok, titkok) ide tartoznak azok az esetek, amikor karrierrel kapcsolatosan épül le, szakad meg egy barátság, vagy pártfogói viszony. (Gondoljatok arra, hogy egy sportoló a karrierje során általában többször is edzőt vált).
 • Kapaszkodjatok! 🙂 Mint a X. ház IV. házának X. háza (anyám apjának az anyja) ide tartozik az egyik dédnagyszülő is.
 • A X. ház, mint a 9. ház (magasabb rendű tanulmányok) 2. háza (talentumok) mutatja a megszerzett tanulmányok felhasználási területét.

Bízom benne, hogy követhető volt! Mivel már 4-5 hónapja megy ez a sorozat, ezért bőségesen kaptam már visszajelzést tőletek. Nem egyszer azt, hogy nehezen követhetőek ezek az analógiák. Elárulok egy titkot! 🙂 Sokszor nekem is megerőltető összeszedni ezeket. Ez az rész ugyanis már bőven túlmutat 2-3 hónapos felszínes asztrológiai képzések szintjén, vagy a könnyen olvasható könyvek nyújtotta információk mélységén.

Két hét múlva jövök a 11. házzal.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Bogár Iván

asztrológus

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Asztrológia, Horoszkóp, Horoszkóp-házak, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

8 Responses to A horoszkóp házainak levezetett jelentése: X. ház

 1. Picur Renáta szerint:

  Kedves Iván!

  Nagy örömömre szolgál, hogy ilyen jól áttekinthetően és frappánsan összefoglalod az asztrológia alapjait. Majdnem 10 éve volt szerencsém, a Mantra Szabadegyetem keretében, dr. Janák Lajostól megismerkedni az asztrológia alapjaival. Érdekesnek találom ezt a z önmegismerő rendszert. Sajnos nem volt és nincs egyelőre lehetőségem ezzel az ismeretanyaggal mélyebben és jobban megismerkedni, ezért is örülök ezen ismertetőidnek (remélem megengeded, hogy tegezzelek).
  Kérdezni szerettem volna, hogy hol lehet elolvasni az előzőekben összefoglalt ismeretanygokat.

  Válaszodat előre is köszönöm!

 2. Picur Renáta szerint:

  Most, hogy elküldtem, márl látom. 🙂 Túl pici betűvel jelenik meg az oldal a tableten, jobb oldalra kellett navigálnom. Bocsi!

 3. Ágnes szerint:

  Nagyon jó, köszönjük! 🙂

 4. Mónika szerint:

  Kedves Iván !

  Köszönöm ezt a jól sikeredett blogot tőled ! Végre valaki jól és érthetően elmagyarázta számomra az elemzés analógiáját !

 5. Korponai Elza Csilla szerint:

  Üdvözletem! Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, szeretnék kérdezni valamit! A Szaturnusz és a Chiron is a 6. házban van a Halak jegyében, sőt, ha jól emlékszem, még a Lilith is, – a X. házban azonban a Mars és a Jupiter áll együtt a Rákban: folytonosan rettegek, és egyre mélyebben, hogy nem tudom segíteni a gyerekeimet, ezért nagyon nehéz, minden értelemben megterhelő munkákat vállalok el. Közben a barátaim, olvasóim folyamatosan dorgálnak, hogy miért nem az írásból élek. Pedig rendszeresen publikálok, megjelenek antológiában, és szeretik az írásaimat. Már többször álltam az anyagi csőd szélén, mert minden igyekezetem ellenére, képtelen vagyok tartalékot felhalmozni. (Nem iszom alkoholt, nem dohányzom, nem élek tudatmódosító szerekkel, nem játszom szerencsejátékot.) Köszönöm válaszát!

  • Bogár Iván szerint:

   Kedves Csilla!
   A leírt helyzetnek – az én értelmezésem szerint – inkább a 2. és a 9. házhoz van köze, így nem tudok válaszolni a kérdésre.
   Keressen meg bátran privátban és keresünk egy alkalmat, amikor át tudjuk beszélni ezt a kérdést!
   Üdvözlettel,
   Bogár Iván

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .