Marie Curie

Születési adatok:

Név: Maria Salomea Skłodowska

Idő: 1867.11.07. 12:00

Hely: Varsó

Marie Curie élettörténete rendkívül kalandos és eseménydús is volt egyben. Gyakorlatilag simán lehetne róla egy 30-40 oldalas elemzést írni. Az életrajza röviden ITT olvasható. Engem az kezdett érdekelni, hogy vajon mi motiválta ezt az embert arra, hogy újabbnál újabb felfedezéseket tegyen és, hogyan mutatkozik ez meg a képletében.

Aszcendens és az I. ház:

A Bak jelben található aszcendens analóg a X. házzal, ami a hivatás és a karrier háza, így ezek kiemelt fontosságúak a szülött életében, de valódi elhivatottsággal akkor párosul, ha rendelkezik az egyén valamiféle ideával, vízióval is a munkájával kapcsolatosan. Ezt a víziót az I. házban álló Jupiter szállítja. A Jupiter minden esetben kapcsolódik a magasabb rendű tanulmányokhoz is. De vajon miért folytatott Marie Curie ilyen újító szellemű munkát és miért nem békélt meg mondjuk azzal, hogy tanító legyen egy vidéki iskolában? Mert ez a Jupiter a Vízöntő jelben áll, ami egy „forradalmi” állás és első házas mivolta alapján egyben az élethez való hozzáállást is jelzi. Az ilyen ember ritkán ül a babérjain, folyamatosan új kihívások után néz. Éppen ezért nem is igazán elégedett soha.

Születési uralkodó és a X. ház:

A Bak aszcendenshez tartozó planéta a Szaturnusz, ami a X. házban a Skorpió jelben áll. Itt ismét visszaköszön a hivatás és a karrier fontossága. (Egyben itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy mekkora butaság a Szaturnuszt a X. házban a bukás jelölőjének beállítani. Ezt ez a képlet és életút is cáfolja.) Ez a Szaturnusz együttállásban van a Vénusszal, ami a Skorpió jelben száműzött. Ennek kapcsán érdekes összefüggés, hogy Marie Curie-t pályája során (főleg a kezdeti időszakban) komoly hátrányok érték pusztán azért, mert nőnek született. (Nem vették fel egyetemre, később nem kapott a krakkói egyetemen munkát. Később – Nobel díjai ellenére sem – nem adták meg a francia Tudományos Akadémia-i tagságot.) A későbbiekben – mivel megkérdőjelezhetetlen eredményeket produkált – számos fal lerombolása köszönhető neki. (Első női Nobel díjas, első női tanszék és laboratóriumvezető.)

Érdemes megemlíteni, hogy az általam olvasott segéd-anyagok egyike sem említette Marie Curie feminista irányultságát, ennek ellenére mégis valamiféle példaképévé vált az irányzatnak. A képlete alapján úgy vélem, hogy neki ez nem volt célja. Tulajdonképpen a tudományos munkássága „járulékos hozadékaként” foghatjuk fel ezt.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a Vénusz-Szaturnusz szoros együttálláshoz 4° távolsággal csatlakozik a Mars is. Ennek két fő szempontból van jelentősége.

Egyrészt, mint a Skorpió ura (ami saját jegyében áll) mutatja azt a konokságot és azt a szinte végtelen energiamennyiséget, amit arra fordított, hogy elméleteit a gyakorlatban is igazolja. Példa: „1902-ben egy tonna uránszurokércből egy tized gramm rádium-kloridot választottak el.”

Másrészt női képletben a Mars jelzi a zsánert. Nem véletlen, hogy igazán Pierre Curie mellett tudott kiteljesedni. Ugyanis a képességei kibontakoztatásához szüksége volt egy támaszra. Életrajzában így írnak kettejük kapcsolatáról: „1895 júliusában összeházasodtak. Ettől kezdve a két fizikus alig hagyta el a közösen használt laboratóriumot. Kedvtelésük a kerékpározás volt, és a hosszú túrák még közelebb hozták őket egymáshoz. Maria megtalálta azt az élettársat, akire támaszkodni tudott személyes és tudományos szempontból egyaránt.”

A páros együttműködésének további jelölője Marie képletében a descendensen álló Uránusz, ami egyrészt kapcsolódik a házassággal, a hosszú távú párkapcsolatokkal, másrészt az Uránusz a modernizáció, a felfedezések és az újítás planétája is. Nem véletlen, hogy Marie három jelentős kapcsolatát tudós emberekkel folytatta.

Továbbá a Skorpió elv megértésével kaphatunk képet arról, hogy munkáját miért a „nem látható világ” területén folytatta, hiszen ez a jel az, aminek zsigeri vonzódása van a „mélységhez” a „gyökerekhez” és világképéhez szervesen hozzátartozik az érzékszerveken túli világ. (A másik ilyen a Halak, de míg Ő az „égre” néz, addig a Skorpió a „mélységet” fürkészi.

Nap:

Micsoda meglepetés, hogy a Nap is a Skorpió jelben áll!  Igaz, hogy még a 9. házban, azaz a magasabb rendű tanulmányok házában. Talán akkor meg is érkeztünk az olthatatlan tudásvágy magyarázatához! De vizsgálhatjuk a Napot együttállásban az MC-vel is, ami (támogató fényszögek esetén) azt jelzi, hogy a személy a karrier és a hivatás területén tud igazán kiteljesedni. Bontsuk ki egy kicsit a Nap fényszögeit, mert érdekes dolgokra világítanak rá!

Első pillanatra szembetűnik egy királytrigon a Nap-Hold-Uránusz között. Pusztán a Nap-Uránusz trigont vizsgálva is könnyen eljuthatunk oda, hogy egy újító elmével egy felfedezővel állunk szemben, aki nem a hagyományok szerint dolgozik, aki nem nyugszik bele az általános magyarázatokba. Ez idáig rendben, de vajon mitől „fogott szagot”? Honnan tudta, hogy merre induljon? Feltételezem, hogy erre a kérdésre a királytrigon harmadik szereplője a Hold ad választ. Először is, ez egy Halak Hold, ami élénk fantáziát és kiváló intuíciós képességeket jelöl. Hol? A talentumok házában (2. ház), tehát tehetsége van hozzá. Ha nagyon röviden szeretnénk összefoglalni a személyiség lényegét, akkor azt mondhatnánk, hogy Marie Curie egész életében az álmait, vízióit bizonyította be tudományos módszerek segítségével. Bizonyos értelemben látnok volt. (Hab a tortán, hogy a Rák Uránusz a Hold uralma alá tartozik.)

Még egy jelentős fényszöge van a Napnak, ez pedig nem más, mint a Plútó szembenállása. A Plútó minden esetben felvázol elénk valamiféle képet, vágyott állapotot, amelyet gyakran gondolkodás nélkül (akár egy élet munkájával) igyekszünk megvalósítani. A Plútó trükkje abban rejlik, hogy a kép (idea, elképzelés, vágy, mánia) olyan hatalmassá nő a szemünk előtt, hogy nem gondolunk bele az érte hozott áldozat nagyságába. Marie idejében még nem volt ismert a radioaktivitás egészségügyi hatása, éppen ezért védekezni sem tudott ellene. 1934-ben aplasztikus vérszegénységben halt meg, amelyért szinte bizonyosan a nagy mennyiségű radioaktív sugárzás okolható. (Ezt a betegséget ma csontvelő átültetéssel lehet gyógyítani.)

Nézzük meg a Nap-Plútó symbolon kártyát és a hozzá tartozó leírást:

„A kép egy boszorkánykonyhát ábrázol minden, az alkímiához szükséges felszereléssel együtt: koponya, varázskönyvek, mágikus tűz, amelyen a varázslómester a Homunculust – a mesterséges életet – készíti. A MÁGUS kalapján megfordított pentagrammát visel – az alvilág szarvakat viselő urának jelét. A vérvörös égen a sötét hatalmakkal kötött szövetség jeléül a “fekete Nap” látható.”

Út a problémán keresztül:

„Életed egy elképzelés buborékjának fogságában van, mint egy Homunculus a varázsló lombikjában. Nagyon sok energiát öltél bele, hogy Homunculusszá válj, és most eljött az ideje, hogy áldozatot hozz, hogy a lekötött energiáidat újra felszabadíthasd. Áldozat és elképzelt világod egy részének lerombolása nélkül nem juthatsz előre, ördögi körben forogsz, és egyre vérszegényebbé válsz. Gondolj arra, hogy csak egy képet kell összetörnöd: ami Valódi, az elpusztíthatatlan.”

Peter Orban

Megdöbbentő, hogy a fenti sorok és a kép szinte egy az egyben tükrözi Marie Curie életét és halálát is, hiszen végső soron a saját teremtménye vette el az életét.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Bogár Iván

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Asztrológia, Elemzés, Horoszkóp
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to Marie Curie

 1. Zakariás Veronika szerint:

  Az elemzés lényegretörő ,jól megfogalmazott úgymond “művészi alkotás “.Ez már egy kombináló és rálátó képesség , egy talentum .Nagyon örülök ,hogy olvashattam .

 2. Adrienne szerint:

  Kedves Iván! Csodálatos az elemzés. Nem is annyira ehhez szeretnék hozzászólni, engem inkább egy szemantikai kérdés izgat. Arról van szó, hogy egyre inkább terjed az asztrológusok körében, hogy asztrológiai jegyek helyett asztrológiai jelekről írnak, beszélnek. Mindkettőnek, a jelnek is, és a jegynek is van létjogosultsága, csak nem ugyanabban az értelemben. A jegyeknek vannal jeleik. Ezek szimbólumok, amelyek a jegyeket ábrázolják. Ezért én furcsának tartom, hogy egy bolygóállásnál azt olvasom, hogy melyik “jelben” áll, hiszen a jel egy ikon, ami a jegyet hivatott szimbolizálni, és abban nem állhat bolygó. Persze lehet, hogy ez csak az én “bogaram”, de szívesen olvasnám a véleményed, hogy miért lett a jegyből jel. Köszönettel: Adrienne

  • Bogár Iván szerint:

   Kedves Adrienne!
   Nem tudom, hogy miért kell a jegyből jel, mindenképpen az előbbi a helyes. Ugyanakkor már valóban annyira beleivódott a jel használata is, hogy néha talá még én is összekeverem. 🙂
   Üdv,
   Iván

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..