Szeretnék emberekkel foglalkozni. Hogyan lássak neki a gyakorlatban?

Viszonylag gyakran kérdezik meg tőlem, hogy hogyan lehet normális (és törvényes) keretek között működtetni egy ilyen mikro-vállalkozást, mint az enyém. Most megpróbálom összeszedni a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy Te magad is kiléphess az emberek elé és bátran hirdethesd a szolgáltatásodat.

Szeretném leszögezni, hogy ennek a bejegyzésnek nem célja, hogy „kifehérítse” az ezo-spiri szolgáltatók egyébként nagy általánosságban szürke piacát, inkább csak segítséget szeretne nyújtani azoknak, akik fontolgatják az első lépések megtételét. Továbbá arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem vagyok vállalkozásfejlesztő, vagy tanácsadó, ezért előfordulhat, hogy valaminek a megfogalmazása nem lesz tökéletesen pontos, de talán ahhoz elég támpontot fog adni, hogy tudd, hogy minek is kellene utánanézned! Tudható rólam, hogy nem az asztrológia a fő bevételi forrásom, ezért annak, aki esetleg főállásban szeretné űzni az ipart (úgy, hogy az összes bevétele abból származzon), sajnos nem lesz jó az én példám.

Indulhatunk?

Első lépés:

Az ötlet.

Döntsd el, hogy mit is szeretnél csinálni, és ahhoz milyen feltételek kellenek. Induljunk ki az én példámból, miszerint van egy hétköznapi, civil állásom is, és ezen felül szeretném működtetni a vállalkozásomat.

Muszáj lesz választanod egy (vagy akár több) TEÁOR SZÁMOT, amely meghatározza a működési területedet. Az asztrológia esetében használatos TEÁOR SZÁM:

9609 – Mns egyéb személyi szolgáltatás

Ebbe a szakágazatba tartozik:
– az asztrológiai és spiritiszta tevékenységek
– a társas tevékenységek, mint például a személykísérő szolgálat, partnerkereső szolgálat, házasságközvetítés
– a hobbiállat-gondozás (pl. ellátás, elhelyezés, idomítás, edzés)
– családfakutatás (genealógia)
– tetoválás, testékszer-behelyezés
– cipőtisztítás, portási, ajtónálló (étterem, szálloda előtt álló személy, aki leparkolja a vendég autóját) szolgáltatás stb.
– az érmével működő személyi szolgáltató gépek koncessziós üzemeltetése (fényképkészítő, testsúlymérő, vérnyomásmérő berendezések, érmével működő csomagmegőrzők stb.)

Mint ebből is látható kapásból egy kalap alá vesznek a tetoválóval és az escort szolgáltatással, de ez legyen a legnagyobb bajunk! 🙂

Ha sikerült kiválasztanod a megfelelőt, akkor el kell csattognod egy kormányablakba, ahol kiválthatod a vállalkozási engedélyed. Emlékeim szerint ez nem is kerül pénzbe és kb. 30 perc alatt meg is van.  Kapsz egy igazolást, ami tartalmazza a vállalkozói adószámodat.

Ezt az igazolást úgy őrizd, mint a koronaékszereket, ugyanis a későbbiekben csak ennek a bemutatásával tudsz vásárolni számlatömböt a nyomtatványboltokban, mivel a számlatömb szigorú számadású nyomtatványnak minősül.

Tanácsolom még, hogy regisztrálj az ügyfélkapura. Kb. 5 perc alatt megvan (ha már úgy is ott vagy a kormányablaknál), ugyanis a későbbiekben jelentősen megkönnyíti az ügyintézést.

Pikk-pakk már vállalkozó is lettél. De pontosan milyen is?

Másodállású. És, hogy mi abban a buli?

Az, hogy a heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellet végzett egyéni vállalkozás esetén, viszont nincs járulék fizetési kötelezettsége az egyéni vállalkozónak. Tehát, csak a bevételei után keletkezik fizetési kötelezettsége. Ez nagy mázli, mert ha esetleg huzamos ideig nincs bevétel, akkor nem is kell fizetni semmit. (Hidd el, hogy az elején, amikor még nincs kialakult ügyfélköröd, és csak esetleges megbízásaid vannak, akkor ez a legjobb megoldás!)

Nem kötelező, de én nyitottam egy külön bankszámlát, hogy különválasszam a magán és az asztrológusi költségeimet.

Második lépés:

Pusztán azzal, hogy vállalkozó lettél máris lett pár kötelezettséged, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod.

 • Kötelező kamarai hozzájárulást kell fizetned (Ez már egy ideje évi 5000 Ft. Cserébe nem kapsz semmit, de elmondhatod magadról, hogy kamarai tag vagy).
 • Iparűzési adót is kell majd fizetned, aminek a mértéke nem egységes. A székhely címén érvényes szabályok szerint kell majd perkálnod. (Összeget nem tudok írni, mert bevételfüggő).

Ez már bőven elég is ahhoz, hogy az egyszerű földi halandó (magamból kiindulva) már kezdje is elveszíteni a fonalat. Itt már bizony elkél a külső segítség!

Harmadik lépés:

KERESS EGY KÖNYVELŐT!

El lehet otthon bíbelődni a mindenféle beadandókkal, de egyrészt ha még dolgozol is, akkor eléggé időrabló, másrészt tessék belátni, hogy ez egy szakmunka, amihez szakember kell. Nagyjából havi 3-5000 Ft-ot kérnek el egy ilyen (számukra) kis munkaigényű vállalkozás ügyeinek a kezeléséért. (Esetleg a bevallások készítéséért még számíthatnak fel egy egyszeri díjat az év elején).

Ne felejtsd el, hogy ha már vállalkozó vagy, akkor az éves személyi jövedelemadó bevallásodat nem tudja elkészíteni a munkáltatód! Ezzel is számolj.

Ugyanakkor a könyvelő munkájáról számlát kapsz, aminek értékével csökkentheted az adód mértékét. (Erről még lesz szó később!)

Hol is tartunk?

 • Vállalkozó lettem, és van adószámom és igazolásom.
 • Találtam egy könyvelőt
 • Vettem számlatömböt.

Mi kell még?

 • Eszközök
 • Egy hely ahol dolgozhatok.
 • Némi reklám
 • Egy terv, hogy mit is akarok megvalósítani, elérni (Véleményem szerint az egyik legfontosabb összetevő).

Negyedik lépés:

Eszközök.

Maradjunk az asztrológiánál. Mi kell hozzá?

(Feltételezem, hogy nem akarsz papíron rajzolgatni körző, vonalzó és ceruza segítségével! Én még így kezdtem, amikor még nem volt számítógépem.)

Szükséged lesz egy számítógépre. Itt nyilván határ a csillagos ég, de egy használható notebook-ot már 130.000-140.000 Ft környékén tudsz szerezni.

Kell egy asztrológiai program. Több használható, magyar nyelvű program is van. Kb. 20.000-50.000 Ft közötti áron.

Ha úgy döntesz, hogy nem a notebook-kal a kezedben, vagy az asztalon akarsz magyarázni a kliensednek, akkor szükséged lesz egy nyomtatóra. Nem kell, hogy színes legyen, de ne valami no-name vacakot vegyél, mert csak szívni fogsz vele. Kb. 20.000 Ft környékén már egész jók vannak. Típustól, használattól függően időnként kell majd festéket is venned bele. 5.000-10.000 Ft. Persze papír sem árt, ha van!

Internettel és mobiltelefonal most nem számolok, szerintem az már nem tétel.

Ami itt még fontos, hogy mindent szépen számlára vásárolj, hiszen költségként elszámolhatod, amellyel az adód mértékét tudod csökkenteni.

Hely, ahol dolgozol:

Itt is több lehetőséged van. Egyrészt maradhatsz otthon is és csak skype-on vagy valami hasonló alkalmazáson keresztül dolgozol. Így 0 Ft bérleti díjat fizetsz.

Dolgozhatsz a saját lakásodban is. Én így kezdtem annak idején, de egy idő után terhessé vált számomra. Ügyelni kellett rá, hogy mindig rendezett környezetben fogadjam a klienseimet. Illetve nekem egy idő után hiányzott a „megérkezés és a távozás” rituáléja. A kliens mondjuk távozott egy súlyos beszélgetés után, és meg ott maradtam azokkal a rezgésekkel körülvéve és így álltam neki mondjuk az aznapi ebéd elkészítésének. Egy idő után tele lett vele a puttonyom, de lehet, hogy a Te tűrőképességedet ez nem teszi próbára!

Beülhetsz egy csendes kávétóba is akár, de az egy kicsit lutri, mert nem tudhatod, hogy a szomszéd asztalnál milyen hangosak lesznek, hogy pont rosszkor lép oda a pincér, etc. Ráadásul a fogyasztásotok költségével is számolnod kell.

A legnagyobb mázli, ha valami ismerős, rokon, barát, stb. befogad és helyet biztosít számodra, de azért ez viszonylag ritkán jön össze.

Bérelsz egy helyet. Itt hallatlanul széles a paletta. Bérelhetsz órákra, fix napokra, de állandóra is egy kuckót valahol. Nyilván a megrendelőid mennyisége szabja meg, hogy mely konstrukció számodra a megfelelő.  Nagy általánosságban úgy számolj, hogy óránként 1000-1500 Ft-ért tudsz valahol dolgozni.

Fontos, hogy ne csak a munkaidővel számolj, hiszen meg is kell érkezned, majd össze kell pakolnod magad után. Én általában 1,5 órát szánok egy elemzésre, de 2 órát bérelek egy alkalomra. Rém kellemetlen, amikor figyelned kell az órát, mert tudod, hogy 10 perc múlva valaki más használná a szobát. Menj biztosra, hogy ha egy kicsit elhúzódik az elemzés, akkor se lesz rossz szájíze senkinek egyik oldalról sem.

Mi is kell még?

Reklám.

Ötödik lépés:

Tudasd az emberekkel, hogy itt vagy. Hirdesd a szolgáltatásod. Tény, hogy a legjobb reklám a személyes ajánlás, de egyben az a legszűkebb réteget elérő is.

Mindenképpen érdemes összedobni egy Facebook oldalt. Ez pénzbe sem kerül, de ki kel találnod, hogy pontosan mi is legyen rajta. Mik azok az információk, amit mindenképpen fel akarsz tüntetni, stb…. Tapasztalatból mondom, hogy az emberek nem szeretnek sokat olvasni. Próbálj meg tömör lenni. Utána ezt az oldalt simán összekapcsolhatod a közösségi média egyéb megjelenési felületeivel. (Twitter, insagram, google+,….)

Viszont az a nagy büdös helyzet, hogy bárhol is jelensz meg, ha nem foglalkozol az oldaladdal, akkor a kutya sem nézi meg. Ebbe viszont kénytelen leszel némi energiát belefektetni. Van sok könnyítés, amit ki tudsz használni. Időzített bejegyzések, más oldalaktól átvett tartalmak. Fontos, hogy tudják, hogy ott van az ember az oldal mögött. Én például kínosan ügyelek arra, hogy ha jön egy megkeresés, vagy levél, akkor 24 órán belül reagáljak. Ha csak annyira van idő, akkor tudatom, hogy megkaptam a kérdést, de érdemben most nem tudok reagálni rá. Ettől a küldőben már jó eséllyel kialakul az az érzés, hogy törődnek vele.

Érdemes-e saját honlapot létrehozni?

Az én válaszom egy határozott igen, hiszen a közösségi oldalakra így elég, ha hivatkozásokat teszel fel a saját weboldaladról. Mint írtam korábban, az emberek nagy többsége nem szeret olvasni, ezért a sok szöveg riasztó lehet. Az a szűk réteg, aki viszont tényleg kíváncsi, pedig a link segítségével hozzájuthat a bővített tartalomhoz.

Mennyibe kerül egy holnap:

Maga a domain regisztráció és a tárhely kb. 10.000-15.000 Ft-ból megvan. A honlap vizuális megjelenítésében a csillagos ég a határ. Függ az igényeidtől, attól, hogy milyen szakembert találsz, stb… Aki ügyes (én nem vagyok ebben az) megpróbálkozhat maga is a honlap készítésével. Rengeteg ingyenes applikáció van hozzá. Sőt! Saját domain (az oldalad neve) sem szükséges, de akkor bele kell törődj abba, hogy reklámok fognak villódzni az oldaladon.

Ezekkel máris elérhető lettél a világ számára, és hosszú tömött sorokban jöhetnek a kliensek. 🙂

Érdemes még próbálkozni azzal, hogy különféle gyűjtőoldalakra bekerülj, hogy könnyebben rád találjanak.

Természetesen a reklámozásnak is megvannak a maga buktatói!

Szinte biztosan meg fognak találni, hogy írj valami újságba, blogba, vagy valami hasonló helyre. Általában fizetség nincs, de megadják az elérhetőségeidet. Ennek nagyjából semmi haszna, kivéve ha több-százezer ember számára tesznek elérhetővé, de ennek azért igen csekély a valószínűsége!

Nagyjából ugyanilyen „hasznos”, ha előadásra kérnek fel. Felkészülsz, összeszeded a szakmaiságod javát, elpróbálod, megtervezed, felveszed a szép ruhádat, azért, hogy 8-10 unatkozó embernek, vagy ugyan nagyobb számú, de számodra nem célközönségnek koptasd a szád, cserébe azért, hogy egy asztal sarkára letehesd a névjegykártyádat. Egyszerűen nem éri meg.

Ha mindenképpen van valamiféle közlési ingered, akkor éld ki az oldalaidon, vezess blogot, vagy akár videót is készíthetsz. (Ma már egy jobb mobiltelefonnal is értékelhető minőségű felvételt tudsz összehozni.)

Az ilyen szórólaposdit meg végképp felejtsd el. Azt hagyd meg a reluxásoknak. 🙂

Működőképes lehet, ha barterezel. De fontos, hogy ne a szomszéd asztrológussal boltolj, hanem olyanokkal, akik valóban lendíthetnek a népszerűségeden. Például: szépségszalonok, egyéb tanácsadók, de akár mondjuk egy ékszer-készítővel is kooperálhatsz.

Világos?

Kicsit visszakanyarodva az online jelenléthez én mostanában kaptam rá a Facebook reklámokra. Eddig úgy látom, hogy hatékony, de ez már bizony pénzbe kerül.

Hatodik lépés:

Legyen terved.

Első lépésben legyen egy víziód.

Mit is szeretnél megvalósítani?

Mi a célod?

Hol szeretnéd látni magad X idő múlva?

Ezek nagyon fontos kérdések, nem ér ellébecolni! Ellenkező esetben azt veheted észre, hogy eltelt mondjuk két év, és pont ugyanott tartasz, ahonnan elindultál. Ne légy csalódott, ha nem valósult meg 100%-ban az elképzelésed. Ezer dolog jöhet közbe, ami megváltoztathatja a képet. A lényeg, hogy tudatában legyél annak, hogy minden tőled telhetőt megtettél a vállalkozásod felvirágoztatása érdekében!

Legyen egy üzleti terved is!

Vezess pontos listát a bevételeidről és a kiadásaidról.

Bérleti díj, domain tárhely éves díja, közlekedés, könyvelő, kamarai díj, adó, stb…..

Ne hazudj magadnak. Ha már mínuszos az egyenleg és tulajdonképpen Te fizetsz azért, hogy szolgáltathass, akkor valamit elcsesztél!

Hol van a banánhéj, amin elcsúszhatok?

A rejtett költségeknél. Mik is lehetnek azok? Például az, hogy ugyan csili-vili a hely ahol dolgozol, de horribilis parkolási díjat kell fizetned, mert az egy ilyen környék. Vagy szimplán a közlekedés kerül többe, akár a tömegközlekedést használod, akár autóval mész.

Érdemes abba is belegondolni, hogy ha havi fix óraszámra béreled a helyet, akkor azt akkor is ki kell csengetned, ha éppen nem dolgozol. (Ennek számtalan oka lehet: Nincs megrendelésed, beteg vagy, lemondták az időpontot, nyaralsz, pihennél egy kicsit, stb…)

Ha jó fej akarsz lenni és minden vendégednek bekészítesz egy kis vizet, teát, üdítőt, sütit, rágcsát, gyümölcsöt, akkor számolj ennek az árával is.

Ha van külön bankszámlád, akkor annak is lesz egy minimális költsége.

Lehetne még folytatni a sort, de a lényeg az, hogy ami a vállalkozásodhoz kell, azt oda is számold, ugyanis ezeket mind ki kell termelned és csak a különbözet a Te hasznod.

Számolj az időddel is!

Tervezd meg, hogy heti-havi szinten mennyit tudsz foglalkozni a kis bizniszeddel. Ha már éjt nappallá téve nyomulsz, de még csak a null szaldó közelében vagy, akkor változtass a stratégiádon, de ha már azt tapasztalod, hogy amihez pár éve még 5 óra kellett, már elég 3 is, akkor eldöntheted, hogy a maradék 120 percet mire fordítod.

Próbaképpen nézzünk meg egy képzeletbeli hónap mérlegét. Képzeljétek el, hogy nézne ez ki a Ti esetetekben. Így még idejében felülbírálhatjátok az elképzeléseiteket és nem a saját pénztárcátok kárán tanultok.

Képzeljük el, hogy a szolgáltatásodat 10.000 Ft-ért adod, és egy hónapban 6 ember fordul hozzád, és személyenként 1,5 órára bérled a helyet.

Bevétel:

6 munkadíj: 60.000 Ft

Kiadás:

Bérleti díj: 9.000 Ft (1500 Ft/óra díjjal számolva)

Közlekedés, parkolás: 6.000 Ft

Könyvelő: 4.000 Ft

Kamarai hozzájárulás, iparűzési adó: 1.000 Ft (Ezeket nem havonta fizeted, de nem lövünk nagyon mellé, ha ezzel az összeggel kalkulálunk).

Bankszámla díj: 1000 Ft

Holnap fenntartása, az elkészítés díjának összege (hónapra lebontva): 3000 Ft

Egyéb vackok (Teát, ásványvizet, ropit vettem a vendégeimnek): 2000 Ft

Összes kiadás: 26.000 Ft

Tehát 34.000 Ft hasznod lesz, amiből még a személyi jövedelemadót kell majd a bevallásnál kifizetned, ha nincs annyi számlával igazolható kiadásod, amely ezt kiiktatja. (Természetesen lehet ezzel trükközni, de szerintem nem éri meg magunkra felhívni a NAV figyelmét azzal, hogy minden évben beszámítjuk egy csúcskategóriás laptop és egy mobiltelefon árát, az egyébként éves szinten pár-százezres vállalkozásunkba.)

El kell döntened, hogy ennyi pénzért egyáltalán hajlandó vagy-e dolgozni, vagy árat emelsz, esetleg lemondasz a helyről és otthon dolgozol. Ezt Te nálam sokkal jobban tudod! 🙂

Végezetül egy személyes kitétel! Ha már mi „segítők, rendszeresen papolunk az univerzum törvényeiről, akkor ne legyen már számunkra gond az országunkét betartani!

Ez egy tőlem szokatlanul hosszú írás lett, de bízom benne, hogy egy-két embernek tudtam segíteni az első lépésekben!

Tisztelettel,

Bogár Iván Balázs

Asztrológus

(másodállású egyéni vállalkozó)

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Szolgáltatás, Vállalkozás
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Szeretnék emberekkel foglalkozni. Hogyan lássak neki a gyakorlatban?

 1. Kaufmann Eva szerint:

  Tisztelt Balazs,

  Kovetem a facebookon az irasait es nagyon erdekesnek talalom. Amikor Mo-n eltem en is elkezdtem asztrologiat tanulni, de sajnos nem tudtam befjezni, mert elkoltoztem az orszagbol. Kulon gratulalok ehhez a bejegyzeshez, biztosan nagy segitseg lesz azoknak, akik szeretnenek effele vallalkozast kezdeni.
  Szeretnem megkerdezni, hogy lehetoseg van-e skypon valo konzultaciora es horoszkop elemzesre. Udvozlettel: Kaufmann Eva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .