Mi az aszcendens? (Asztrológiai alapfogalmak)

Leegyszerűsítve az aszcendens a születés pillanatában látható keleti horizont. Ez a pont mutat valamelyik jegy, valahányadik fokára az állatövben.

Nem ennyire leegyszerűsítve, pedig az aszcendens a születés pillanatában a horizont síkjának a metszéspontja az Ekliptikával, a látszólagos Nappályával. Természetesen a Föld szemszögéből, mert az asztrológia geocentrikus világképpel dolgozik. Nem azért mert maradiak vagyunk, hanem azért, mert az ember a Földön él, és ebből a szemszögből lát mindent.

Mi a jelentéstartalma? Tulajdonképpen az asc a horoszkóp kezdete. Mivel az asc pontjától indul a 12 ház a képletben (képlet = horoszkóp), ezért az egyik legfontosabb személyi jelölőnek tartjuk. Az általam leginkább kedvelt megfogalmazás az aszcendensről: AZ ÉLETBE HELYEZKEDÉS PONTJA. Magyarán, az asc jegyének a jellemzői erősen mutatkoznak meg a szülött személyiségében.

Az aszcendens meghatározásához van szükségünk a pontos születési időre, és helyre. Mivel a keleti horizont pontja egy nap alatt az egész állatövet érinti, ezért az egy napon született emberek is lehetnek teljesen eltérő karakterek.

Az örök kérdés: Mi a fontosabb, a Nap vagy az aszcendens?

aszcendensMindkettő egyformán fontos. Lehet időnként hallani/olvasni olyan okosságokat, hogy 30 éves kor után jobban dominál a Nap, stb… Ezeknek kb. annyi értelme van, mint ha azt mondanánk, hogy egy bizonyos kor után fontosabb lesz a fülünk, mint a szemünk.

Iván

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Alapfogalmak, Asztrológia, Horoszkóp, képlet
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

13 Responses to Mi az aszcendens? (Asztrológiai alapfogalmak)

 1. Születésünk pillanatában azon a napon, az a napjegy állt azon a fokon, a Nap aznapi felkelőpontja fölött. Én így gondolom

 2. Vízi Csilla szerint:

  Akinek a Nap jegye és Asc ugyanaz, az mit jelent. Nálam pl Mérleg.

  • Bogár Iván szerint:

   Ez nagyban függ attól is, hogy a Nap az aszcendenshez képest hol helyezkedik el. Előtte, vagy utána, illetve van-e bármiféle kapcsolatuk a Vénusszal.

 3. Magyar Krisztina szerint:

  El tudnád magyarázni kérlek ,mi a különbség egy skorpió aszcendensű és egy skorpió napú ember személyisége között,egészen pontosan az aszcendens és a napjegy közötti kapcsolódàs érdekelne.vajon àtütőbb erővel skorpió az ,akinek az aszcendense skorpió?A skorpiót csak példaként említem..véleményed szerint igaz lehet az a megérzés,hogy az ascendens egy “kirakat” amit a külvilág elsõ pillantásra érez belõlünk, egy “álarc”, szerepszemélyiség, a “persona”
  A a napjegy a fönök a “boss” …akkor érzékeli az ember, hogy döntést kell hozni, helyzetet megoldani… ilyenkor a napjegy dominál(az én esetemben a Szűz),köszönöm szépen

  • Bogár Iván szerint:

   Szia Krisztina!
   Nem hiszek abban, hogy egyik-másik jobban dominál, mert a képletet egészében kell vizsgálni.
   De, hogy mégis adjak valami támpontot, az I. házat (ami az aszcendenssel kezdődik) nem véletlenül hívják az életbe helyezkedés házának, míg a Napot az Egó megfelelőjének tartják.
   Nagyon leegyszerűsítve az asc. amilyen vagyok, a Nap az pedig amit mutatok.

 4. Szabó Orsolya Veronika szerint:

  Kedves Iván! Az előző hozzászólóhoz hasonlóan én is olvasnék erről a témáról többet. Pl ha aszscendesen bolygó áll, vagy ugyanebben a jegyben. Remélem ezzel kapcsolatban olvashatunk pl egy hírlevél kapcsán. Nagyon érdekesek,jól érthetőek az írásaid. ? köszönöm- Mindenki nevében is. ?

 5. Szabó Orsolya Veronika szerint:

  Köszönöm szépen! 🙂

 6. Rimóczi Éva szerint:

  Nem akarok itt okoskodni -erre mégis – de saját tapasztalatom azt mutatja, hogy működik az a harminc után erősödő napjegy elmélet. Talán azért, mert gyerekként az ember ösztönösebb, jobban érvényesül az “ilyen vagyok” kategória, aztán később, ahogy tapasztalunk az életben jót-rosszat, már inkább előtérbe kerül az “ilyennek mutatom magam” opció. Vagyis akkor ezek szerint, akinél ez nem jellemző, inkább azonosul azzal, aki, és nem azzal, akinek mutatja vagy mutatná magát.

  • Kistündér szerint:

   Én pedig pont az ellenkezőjét tapasztalom magamon is és a környezetemben is, miszerint 30 éves kor felett egyre inkább az aszcendens tulajdonságai kerülnek előtérbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..