Merre tovább asztrológia?

Sziasztok!

Szokásaimtól eltérően most, sem nem vicces, sem nem kifejezetten asztrológiai, spirituális témákkal telepakolt írást készítettem. Viszont ez a téma nagyon kikívánkozik belőlem. Hogy mi is ez? Az asztrológia helyzete napjainkban.

Az utóbbi időben kicsit kibújtam a csigaházamból és több rendezvényre is elmentem, illetve magam is szerveztem párat.

Alább igyekszem összegezni a tapasztalataimat, de nem fogok konkrét emberekbe, helyzetekbe beleszállni, inkább tényközlésnek szánom a következő sorokat. Továbbá kérem a kedves olvasót, hogy ne megfellebbezhetetlen igazságként kezelje az általam leírtakat, hanem az én szubjektív szűrőmön átment élmények leképezésének.

Miket látok a főbb problémának?

Prezentációs lehetőségek és képességek hiánya:

Több helyen is azt látom, hogy nem állnak rendelkezésre a megfelelő eszközök egy a technikailag is a XXI. századhoz sorolható előadás megtartásához. Illetve, ha rendelkezésre is állnak, akkor nem használják azokat.

Mire is gondolok konkrétan!? Azt gondolom, hogy senkinek nem kell elmondanom, hogy mennyire információval telített világban élünk. Fontos, hogy valamivel megpróbáljuk megragadni az érdeklődők figyelmét. Egész egyszerűen a tárgyi tudás napjainkra már önmagában nem elegendő. Illene prezentációval, vagy kivetítendő anyaggal készülni egy ilyen eseményre, mert ha csak annyi történik, hogy az előadó áll szemben a hallgatókkal, akkor bizony előbb-utóbb a hallgatóság jelentős részének el fog kalandozni a figyelme. Szóval azért egy projektor, nagyobb helyeken némi hangosítás igenis szükséges.

Elismerem, hogy ez egy kényelmetlen helyzet, hiszen többletmunkát kíván az asztrológustól. Nem elég csak kezdés előtt 2 perccel betoppanni és fejből mondani valamit.

További problémának érzem, ha – ugyan a feltételek adottak, – de nem tudjuk használni a szerkezeteket. Szerintem elég kínos, ha egy előadás fele azzal megy el, hogy: “Most mit kell nyomni?”, “Ért valaki ehhez az izéhez?”

Természetesen, ha egy olyan helyen vagyunk, ahol csak székek vannak és terem technikai arzenálja kimerül abban, hogy fel és lekapcsolható világítással rendelkezik, akkor bizony a fentiek megvalósulására nincs sok esély. Ezzel viszont el is érkeztünk a következő problémához.

Igénytelenség: 

Szeretnék emlékeztetni mindenkit a Maslow piramis legalsó szintjére, ahol a fiziológiai szükségletek foglalnak helyet. Hogy miért kell ezt idecitálni? Nagyon egyszerű. Több helyen alapvető problémákat látok már ezen a területen is. Nem tartom magam különösebben piperkőc embernek, de igenis arra felhúzom a szemöldököm, ha egy helyen nem tudok meginni egy pohár vizet, vagy esetleg más frissítőt, esélyem sincs rá, hogy viszonylag kényelmesen üljek, és ha már a folyadékbevitelt szóba hoztam, akkor az attól való megszabadulást is problémásnak érzem több helyen.

Amikor 50 emberre vagy egy db WC, akkor az el fog koszolódni a nap végére. Vagy ne válasszanak ilyen helyet, vagy kérjünk napközbeni takarítást. Persze ez pénzbe kerül, ami ismét felvet egy új problémát.

Átgondolatlan profit maximalizálás:

Lehet, hogy egy olcsó helyre sok embert beterelve nagyobbat lehet kaszálni, de néhány alkalom után el fognak kopni a látogatók, akkor is, ha a világ – szakmai szempontok szerinti – legjobb asztrológusa ad elő. Tehát érdemes lenne némi stratégiai gondolkodást is alkalmazni. Ez már fel is veti a következő problémát.

Asztrológus vagyok, nem üzletember: 

Asztrológusnak sem született senki, hanem megtanulta a szakmát. (Most hagyjuk az ezoterikus malszagot az elrendeltetéssel meg hasonlókkal!) Segítek. Vállalkozási ismereteket, marketinget, menedzsment elméletet ugyanígy lehet tanulni. Természetesen el tudom fogadni, hogy valakinek ehhez nincs kedve, de akkor egyrészt nem kell feltétlen előadásokat tartania, másrészt akár meg is bízhat valakit ezzel a tevékenységgel. Ismerek olyan előadót más területen, aki ugyan nincs 100%-osan képben a fentiekkel, viszont felismerte, hogy enélkül nem boldogul, ezért az informatikus fia kezeli a honlapját és az egyéb webes tartalmait, és maga mellé vett egy fiatal egyetemistát, aki segít neki a szervezésben és rendezvények lebonyolításában. Természetesen egyik sem ingyen dolgozik. Ezzel vissza is érkeztünk az előző ponthoz.

Ezzel az írás első részét le is zárnám és rátérnék arra, hogy hozzáálláson és feltételek megteremtését túl miben látok még problémákat.

Az oktatás/előadás érthetősége:

Viszonylag színvonalas és nívós előadásoknál is problémának érzem, hogy tele vannak asztrológiai szakkifejezésekkel és idegen szavakkal. Ez természetesen önmagában nem baj, de akkor el kell dönteni, hogy kinek szól az előadás, laikus érdeklődőnek, vagy asztrológiában jártasaknak. Tapasztalatom szerint az előbbi csoportot nem igazán szolgálják ki, ugyanis az asztrológusok szeretnek valami őket érdeklő speciális dologról előadni, míg a kezdők/érdeklődők részére a tanfolyamaikat ajánlják. Igen ám, de mi van akkor, ha valaki nem tud/akar több tízezer (de létezik a piacon százezer) forintos tanfolyamokat kifizetni, hogy kiderüljön van-e affinitása az asztrológiához? Gyakorlatilag semmi. Lehet böngészni az interneten, meg túrni a könyvek között, amely tartalmak nagy hányadban megkérdőjelezhető anyagokat tartalmaznak. Kedves Asztrológus Kollégák! Tessék már leszállni a magas lóról és “szóba állni” a hétköznapi érdeklődőkkel is, hiszen valaha Te magad is az voltál!

Agyon pszichologizált és agyon spiritualizált anyagok: 

Azt vallom, hogy az asztrológia egy a hétköznapokban is teljesen jól használható ön(és más)ismereti módszer, amely a szinkronicitáson alapul. (Szinkronicitás: Olyan dolgok közötti összefüggés, amelyek között közvetlen ok-okozati viszony nem áll fenn.) Az asztrológia nem pszichológia, bár jelentős közös halmazzal bír a két tan. Továbbá az asztrológia nem 100%-ig spiritualitás. Nem gondolom azt, hogy a horoszkóp fejtésénél folyamatosan lélekbúvárkodni kellene, valamint azt sem, hogy a “karmikus”, “előző életből hozott”, “ezen a tudatszinten ez nem érthető”, stb. magyarázatokkal valódi segítséget tudnak nyújtani a megértéshez. Gyakran azt látom, hogy a pszichológia és a spritualitás akkor kerül elő, amikor az asztrológus sincs maradéktalanul tisztában a kialakult helyzettel. Igen ám, de ha bizonyos szituációkat nem tudnak az asztrológia eszközeivel magyarázni, akkor ki kellene mondani, hogy az asztrológia és a horoszkóp sem mindenható. Viszont, ha ezt a mondatot kimondják, akkor azzal (szerintük) jelentősen csorbul a hitelességük és az imázsuk. Magas ló 2.0.

Lehetne még szólnom a szakmán belüli irigységről, féltékenységről, filléreskedésről, de ezeket már tényleg nem tudnám konkrétumok nélkül leírni.

Felteheti a kérdést a kedves olvasó, hogy de akkor mégis mi lehet az ebből a helyzetből kivezető út. Azt gondolom, hogy fontos lenne, hogy mi asztrológusok is egy kicsit magunkba nézzünk és tisztázzuk az énképünket, a céljainkat, a motivációnkat, hogy legalább egy minimális önkontrollunk legyen, hogy mit is művelünk és az, amit és ahogy művelünk, vajon segít vagy inkább árt az érdeklődőknek és az asztrológiának.

Ezen felül pár hozzám hasonló beállítódású kollégával komoly műhelymunkában vagyunk éppen, amelynek eredményeképpen talán sikerül pár lépéssel közelebb kerülnünk ahhoz, hogy sikeresen emeljük át az asztrológiai ismeretek átadását a korszellemnek megfelelő keretek közé. Erről természetesen Ti fogtok tudni a leghamarabb. Várhatóan 2019 első felében az első megnyilvánulások már publikusak lesznek.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Bogár Iván

asztrológus

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Asztrológia, Horoszkóp, Szolgáltatás, Vállalkozás, Vélemény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

6 Responses to Merre tovább asztrológia?

 1. Szücs Lilla szerint:

  Nagyon jó és Őszinte írás Iván. Gratulálok hozzá!!!

 2. Nagy Böbe szerint:

  Már meginf a szìvemből szóltál! 😊

 3. Rumillia szerint:

  Kedves Iván! Mi a véleményed mennyi “asztrológust” bír el a főváros?

  • Bogár Iván szerint:

   Kedves Rumilla!
   Nem tudom. Amíg sem a emberek, sem az asztrológusok fejében nincs rend abban a kérdésben, hogy mire és milyen módon használható az asztrológia, addig nagyon sokat, hiszen asztrológia címén sokan “terápiáznak”, “gyógyítanak”, illetve jövendőmondást végeznek.
   Üdv, Iván

 4. Herman Éva szerint:

  Teljesen egyetértek veled! Többek között ezért hagytam abba az asztrológia tanulását😩

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .