Furcsaságok az asztrológiában I. – Valóban segítenek a segítő, és ártalmasak az ártó fényszögek? (Asztrológiai alapok)

Tisztelt Olvasók!

Elhatároztam, hogy a házak levezetett jelentése sorozat után egy újabba fogok bele, aminek központi témája az asztrológiában előforduló sztereotípiák bemutatása magyarázata, esetleg bizonyítása, vagy cáfolata lesz. A februári hírlevélben lehetett is szavazni a témákra  és javaslatokat is tenni. Azok alapján úgy látom, hogy erre a sorozatra is lesz igény. Jelen pillanatban 6-8 téma van a fejemben, tehát ennyi része biztosan lesz ennek a témának, de ez könnyedén bővülhet. Ezekkel az írásokkal is kéthetente fogok jelentkezni.

Annak érdekében, hogy ezek a bejegyzések könnyen kikereshetőek legyenek, létrehoztam a “Furcsaságok az asztrológiában” kategóriát, így a jobb oldali menüből könnyedén ki tudjátok majd választani ezeket az írásokat.

Kezdhetjük? 🙂

A fényszögekről már írtam korábban a blogon. Aki szeretné átismételni újra elolvasni akkor IDE KATTINTSON. Ebben az írásban már szóba hoztam ezt a témát, de nem igazán bonyolódtam részletekbe. Most itt a remek alkalom.

Jelen írásomban a fő-fényszögekre szeretnék koncentrálni, amelyek a:

120° – Trigon

60° – Szextil

180° – Oppozíció

90° – Kvadrát

Ezen felül az együttállást (0° – konjunkció) is fő-fényszögnek tekintjük, de ő annyira speciális, hogy egy külön bejegyezést szánok neki.

A fő-fényszögeken belül a trigont és a szextilt segítőnek (jótékonynak, harmonikusnak, támogatónak, könnyűnek) szokták aposztrofálni, míg az oppozíciót és a kvadrátot átrónak (akadályozónak, diszharmonikusnak, gátlónak, nehéznek) szokás nevezni. De – mint minden általánosítás – ez sem állja meg maradéktalanul a helyét.

Önmagában a két (nagy több) égitest közötti fényszög természete még nem teszi könnyűvé vagy nehézzé az adott állást, ugyanis ennél sokkal több szempontot is figyelembe kell venni.

  1. Tudjuk, hogy a planétáknak van egy esszenciális jelentése, ez azonban szinte sosem tud maradéktalanul megnyilvánulni, mert számtalan befolyás éri őket. Például nem mindegy, hogy milyen rangban vannak. Egyes planéták egyes jelekben lehetnek otthon, de lehetnek száműzetésben is. (Továbbá emelt pozícióban és esésben is.) Nézzük meg egy példán keresztül: Vegyünk egy Szaturnuszt a Rák jelben. Itt a Szaturnusz exil, tehát száműzött. Tételezzük fel, hogy tőle 60° távolságra, azaz szextil fényszögben áll a Jupiter a Szűz jelben. A Jupiter itt szintén exil. Na szuper! Van két planétám, akik mindketten “csövesek” az adott jelben, de ők viszont harmóniában vannak egymással. Mivel mindkét planéta zodiakális helyzete csapnivaló, ezért a fényszögüktől sem várhatunk nagy csodát. Maradjunk ennél a két planétánál továbbra is, de tegyük őket máshova. Legyen egy Nyilas Jupiter és egy Vízöntő Szaturnusz közötti szextil fényszög a következő példa. A Jupiter a Nyilas jelnek ura, ahogy a Szaturnusz a Vízöntő jelnek. Ez azt mutatja, hogy a két planéta maradéktalanul ki tudja fejteni jótékony (egymással harmóniába hozható) hatásait.
  2. Kanyarodjunk vissza az első példánk első feléhez,  a Rák Szaturnusz 60° Szűz Jupiter fényszöghöz. Kijelentettük korábban, hogy a szextil ellenére ez egy nem túl előnyös állás. Ugye azt már nem kell mondanom senkinek, hogy minden jelnek, és az abban álló planétának van egy ura. Ez jelen példánkban a Hold a Rák, és a Merkúr a Szűz esetében. Tételezzük fel, hogy a Hold a Bika jelben áll (ahol emelt – exaltál) , míg a Merkúr az Ikrek jelben uralomban (domicil) áll. Összegezve, mivel az eredeti fényszög résztvevőinek urai jó pozicióban vannak, ez a fényszög mégsem annyira elrontott, mint első pillanatra látszik. (Természetesen, ha egy adott fényszög urai nem állnak jól, akkor tovább “rontják” a fényszöget, vagy ha esetleg maguk is fényszöget alkotnak a résztvevőkkel, akkor azok minőségük szerint még tovább árnyalják a képet.)
  3. Nagyon nem mindegy, hogy milyen házakba esnek a létrejött fényszög planétái. Magyarország földrajzi helyzetéből adódóan (a földrajzi hely az asztrológiai házak számításának egyik sarokpontja) előfordulhat, hogy egy 60°-os szextil fényszögben szereplő egyik planéta az MC-n (X. ház csúcsa), a másik az ASC.-en (I. ház csúcsa) áll.  (Pl.: Bak eleji aszcendens, Skorpió MC.) Ebben az esetben egy a fenti szempontok szerint harmonikusnak vált fényszög jótékony hatással van az életbe helyezkedésre és a hírnévre is. Ugyanennél a két jelnél maradva szextil fényszög – Ikrek aszcendensnél – létrejöhet egy Skorpió 6. ház (betegségek), és egy Bak 8. ház (örökletes hajlamok) között is, és ebben az esetben akár örökletes betegséget, vagy arra való hajlamot is jelezhet ugyanaz a két planéta.

Hogy ne legyen túl egyoldalú a bemutatás, ezért röviden vizsgáljunk meg egy 90-os kvadrát fényszöget is. Legyen ez egy Vénusz-Jupiter kvadrát.

Amennyiben ezen fényszög alapjelentését nézzük, akkor ilyen ilyesmi leírást találunk:

Önhitt, hiú, nyugtalan, pazarló, mértéktelen, megalkuvó, kicsapongó.

Nézzünk a fent leírt három szempont szerinti variációkat.

  1. Bolygók rangjai. Vegyünk példának az, hogy a Jupiter a Rák jelben emelt helyzetben áll, míg a Vénusz uralomban a Mérleg jegyében. Mivel mindkét planéta jó helyzetben van, ezért a fényszög általános jelentéstartalma jelentősen felpuhul és mondjuk a pazarló, kicsapongó jelzők helyett szívesebben használnánk a bohém szót. De állhat a Vénusz a Kos jelben, ahol száműzött (exil), a Jupiter pedig a Bak jelben, ahol esésben (fall) van. Ekkor bizony a zodiakális helyzet nem, hogy nem tompítja, hanem inkább felerősíti ezen fényszög jellemzőit. Ugyanis egy ilyen állással vagy addig mulat valaki, amíg ájultan összeesik, vagy addig, amíg elfogy a pénze.
  2. Bolygók urai. Rák Vénusz, Mérleg Jupiter. Ezt ugye már megbeszéltük, hogy tompább az általános leírásnál. Igen ám, de vegyük észre, hogy a Jupiter ura ebben a helyzetben a Vénusz (mivel a Jupiter a Mérleg jelben áll), de képzeljünk el egy Bak Hold állást, ami egyrészt a Rák Jupiter ura, de még szemben is áll vele, valamint a Mérleg Vénusznak is ad egy kvadrát fényszöget. Ez bizony jelentősen megváltoztatja a képet, mert csúnyán belerondít, lényegében felülírja a Mérleg és a Rák által keltett tompító hatásba.
  3. Házak. Lehet a fent említett kvadrát az 5. és a VII. ház között. (Bika asc.) Ez bizony tényleg nem a leghűségesebb bolygóállás, ezzel a fényszöggel nagykanállal fogyaszthatja a szülött a partnereket, de komolyabb veszélyt nem jelöl. Szintén Bika aszcendenst feltételezve ez a kvadrát húzódhat a 8.-12. ház között. Ebben az esetben jelezheti a kiválasztó és a mirigyrendszer problémáját is. Hogy, hogy jön ide a fényszög alaptermészetében jelzett mértéktelenség? Úgy, hogy könnyen lehet, hogy a kiválasztó rendszer problémáját az mértéktelen alkoholfogyasztás idézi elő.

Talán a fentiekből is kitűnik, hogy egy első pillanatra pozitívnak, vagy negatívnak tetsző fényszög milyen tényezők szerint lényegülhet át. Továbbra is fenntartom azon véleményemet, hogy a horoszkóp kifejtése nagy odafigyelést és komoly asztrológiai jártasságot követel. Fél-egy év alatt szinte biztosan nem elsajátítható. Én magam 18 éve foglalkozom vele és még mindig tanulom.

Két hét múlva az együttállással folytatjuk.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Bogár Iván

asztrológus

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Alapfogalmak, Asztrológia, Furcsaságok az asztrológiában, Horoszkóp, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .