Wolfgang Amadeus Mozart születési idő korrekciója, a szekunder direkció segítségével

Egy ideje hagyománnyá vált, hogy a hírlevél olvasói választják ki egy listából az elemzések alanyát. Ezt a listát én állítom össze a javaslatok és a saját kedvenceim alapján. De még mielőtt “felkínálom” elemzésre az alanyokat, le szoktam ellenőrizni, hogy egyáltalán elérhető-e az általam választott személy horoszkópja. Így tettem Mozart esetében is, de sajnos elintéztem azzal, hogy az elérhető a képlet és nem vetettem további vizsgálat alá. Ugyanis az történt, hogy a képlet alaposabb vizsgálata után valahogy nem találtam meg benne azt a személyt, akit és Mozartnak gondolnék.

Íme a képlet, amit az astro dienst oldaláról emeltem át. Az adatok a fejlécben olvashatóak. (Szeretném megjegyezni, hogy a saját astrosky programomban ez az asc. 13 perccel hátrébb van (20:13), de közel 270 év távlatából nem fogok ezért az eltérésért nagy patáliát csapni.)

Ugyanakkor 2000 óta (mióta asztrológiával foglalkozom) már megtanultam, hogy szép dolog az intuíció, de az asztrológusi munkában csak akkor ér valamit, ha tényekkel is alá tudjuk támasztani.

Szerencsére az asztrológusnak több módszere is van arra, hogy egy képlet helyénvalóságát ellenőrizze. Ezek közül az egyik nem más mint a születési idő korrekciója, a szekunder direkció segítségével.

Ez pont kapóra jött, mert már régóta érik bennem, hogy egy születési idő korrekciót bemutassak. Továbbá megragadnám az alkalmat, hogy elnézést kérjek azoktól, akik egy olvasmányos írásra számítottak Mozart-tal kapcsolatban, mert ez bizony most kemény dió lesz. Ugyanakkor szeretettel ajánlom ezt az írást a születési idő korrekciójával ismerkedőknek.

Gyengébb idegzetű olvasóimnak szeretném jelezni, hogy innentől kőkemény asztrológia jön. 

Ez a számítási módszer az 1 nap = 1 év kulcsból indul ki. Tehát azt feltételezi, hogy a születés után + – 20 napra felállított képlet megmutatja a tulajdonosának 20 éves körában történt eseményeit.

Amikor a segédképlet főtengelyei egzakt kapcsolatba kerülnek (orbisz: 0,5°) a születési képlet planétáival, akkor jelzik egy az adott bolygó jelentéstartalmának megfelelő életesemény megvalósulását, az alaphoroszkóp lehetőségein belül. (Bocs, ha ez egy kicsit bonyolult lett, de most nem a szekunder direkció megtanítása, hanem bemutatása zajlik.)

Az áttekinthetőség kedvéért bemásolom a radixot, mert ilyen formátumúak lesznek a direkciós horoszkópok is.

Hat olyan életeseményt választottam ki, amelyek egyrészt jól dokumentáltak, másrészt biztosan meg kell jelenniük a horoszkópban.

 1. 1764 január 1. Fellépés a Francia királyi pár előtt.
 2. 1772 augusztus 9. Salzburgi udvari zenekar főállású koncertmestere lesz. (Magyarán állást kap.)
 3. 1782 augusztus 3. Esküvő.
 4. 1784 szeptember 21. Gyermek. Karl Thomas Mozart. (Mozartnak összesen hat gyermeke született.)
 5. 1787 május. Apja halála.
 6. 1791 szeptember 30. A Varázsfuvola bemutatója.

1764.01.01. Fellépés a Francia királyi pár előtt.

Ekkor 7 éves és 11 hónapos a kis Wolfgang. A szekunder direkciós képlet főtengelyei direkt irányítás mellett:

 

Az aszcendens itt 30°-os fényszögbe kerül a Jupiterrel, aminek bizony van köze a tehetség bemutatásához, hiszen a 2. házban áll. Azért nézzük meg a másik irányt is!

Láthatjuk, hogy az MC és a radix Mars között 30°-os fényszög áll fenn. A Mars “gyárilag” a X. házban, azaz a hírnév házában áll. Így tökéletesen megfelel ennek az életeseménynek.

1772 augusztus 9. Állás.

Ekkor Mozart 16 éves, 6 hónapos és 13 napos.

Direkt irányban nem találunk semmit. Nézzük a konverz képletet. 

Hoppá! A X. házban lévő radix Mars és az ascendens között szextil fényszög van.

1782 augusztus 3. Házasság

Ekkor Mozart 26 éves 6 hónapos és 7 napos volt.

Nézzük meg a direkt irányítás főtengelyeit.

 

Az asc. a Mérleg 1°53′-en áll, a születési képletben a Szaturnusz a Vízöntő 1°59′-en áll. Találtunk egy kapcsolatot. Akkor már csak azt kell megnéznünk, hogy a Szaturnusz kapcsolódik-e valamilyen úton-módon a házassághoz a születési képletben. A VII. ház a Halakban kezdődik, tehát ezt kilőhetjük. Ennek az urai a Jupiter és a Neptunusz. A Jupiter és a Szaturnusz között nincs semmiféle kapcsolat. Marad a Neptunusz. A Neptunusz és a Szaturnusz ugyan saját jogon nem, – mivel több, mint 7°van közöttük – áll szemben egymással, de a Vízöntő 7°23′-en álló Nap összehozza őket, így áttételesen megvalósul egy szembenállás. Na kérem! Ez ugyan szódával még el is menne, de azért vizsgáljuk meg a másik lehetőséget is. Ez a konverz irány.

Jelentem itt van egy találat! A radix képlet VII. ház csúcsán (descendens) álló Halak Uránusz (13°11′) és a direkciós képlet MC-je között (Bika 12°45′) létrejön egy szextil fényszög. Ez még pont beleesik a jobbra-balra 0°30′-es orbiszba (hatókörbe).

1784 szeptember 21. Gyermek.

Életkor: 28 év, 7 hónap, 25 nap.

Direkt irányban nem találunk semmit, de a konverz irányítás szerint is csak majdnem.

Tulajdonképpen a Bika 10°36′-en lévő ascendens lehetne szimpatikus, hiszen szextil fényszöget alkot a radix Neptunusszal (Oroszlán 9°38′), ami szemben áll 3 5. házas planétával. (Gyermek: 5. ház) így megfelelne ehhez a direkcióhoz, de van egy kis bibi! Túl vannak az orbiszon, hiszen csak 30′ távolság engedélyezett, itt viszon 58′-et találunk.

Akkor vigyük egy kicsit vissza a születési képlet ascendensét. 2 perc elég is lesz. Íme:

És most nézzük meg az ehhez a képlethez viszonyított konverz direkciós képletet 28 év, 7 hónap, 25 napos korra.

Így már a Bika 10°06′-os MC és a radix Neptunusz Oroszlán 9°38′-es szextil fényszöge a 30′-es tűréshatáron belülre kerül.

Viszont most jogosan teheti fel a kérdést a kedves olvasó, hogy akkor mi lesz a korábban kiszámolt direkciókkal, hiszen azok még a 2 perccel távolabbi időponthoz lettek kiszámolva. Mi sem egyszerűbb (irónia)! Szépen fogjuk és újra bepötyögjük a számítógépbe a korábbi életeseményeket.

Itt már viszonylag könnyű elveszteni a fonalat, de a korrekció már csak ilyen! 🙂

A fellépés a Francia királyi pár előtt, és a koncertmesteri állásra felállított direkció adja magát a 2 perccel visszaállított képlet mellet is, de a házasság nem.

Nézzük meg újra. Hátha találunk valami mást.

1782 augusztus 3. Házasság (újra)

Ekkor Mozart 26 éves 6 hónapos és 7 napos volt.

Konverz képlet:

A korábbi képletnél leírt MC szextil Uránusz itt nem lehet érvényes, mert az MC a Bika 12°14′-re kerül, így nincs túréshatáron belül a Halak 13%11′-en álló Uránusszal.

Akkor most kulcsoljuk imára a kezünket és nézzük meg a direkt irányt! 🙂

Itt találunk fényszöget. Úgy néz ki, hogy ki kell tartanunk a korábbi képletnél leírt Szaturnusz kapcsolat mellett, de itt már akár az MC-vel alkotott 150°-os fényszög is számításba jöhet, az asc. trigon mellett.

Korábban azt írtam erről a kapcsolatról, hogy szódával elmegy, ha minden más stimmel. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen meg kell vizsgálni a további életeseményeket. Van is még kettő! Nézzük meg, hogy működnek-e a direkciók, vagy dobhatjuk ki a kukába az egészet.

1787 május vége. Apja halála. (A pontos nap nem ismert.)

Életkor: 31 év 4 hónap.

Direkt irányban jól nem találunk semmit.

Nézzük meg a konverz irányítást!

Itt azt látjuk, hogy a direkciós képlet MC-je (Bika 7°24′) tökéletes kvadrátban van a születési képlet Napjával (Vízöntő 7°22′). De miként szimbolizálja a Nap az apa halálát a születési képletben? Itt most el kell kanyarodnunk a házak levezetett jelentéséhez. Az apa halál-háza a 11. ház, hiszen az a IV.-től számított 8. ház. Ez a Rák jelben kezdődik és az Oroszlán jelben folytatódik, tehát a Nap az apa halál-házának a társ-ura. Továbbá a IV. ház a Nyilas jelében kezdődik, de a Bak jelében ér véget, így tehát a Szaturnusz lesz a IV. ház társura. És ez a két társ-úr együttállásban van a születési képletben és ez kap negyedfényt a direkciós MC-től (de akár az IC-t is mondhatnám). Bizony ennek a súlyos együttállásnak a kiváltódása mutatja meg Leopold Mozart halálát.

Mozart utolsó bemutatója a (1791 szeptember 30. a Varázsfuvola), amit (már igen meggyengült egészséggel) levezényelt, majd rá bő két hónapra elhunyt.

Ekkor Mozart 35 éves és 8 hónapos.

Konverz irányban nem találunk semmi biztatót, így direktbe váltunk.

Egy találat. Az direkciós ascendens trigon fényszöget alkot a születési képlet X. házának (hírnév) urával a Vízöntő 8°-on álló Merkúrral. Ez bizony kikezdhetetlen.

Hölgyeim és Uraim!

A képlet pontosítva. A születési képlet adatai a következőek:

Wolfgang Amedeus Mozart

Dátum : Gergely i.u. 1756. január 27. ( kedd )  20:11:00 (Az astrosky program alapján.)

Hely: Salzburg (Ausztria)

Íme újra a születési képlet:

El tudom képzelni, hogy most többen a fejüket fogják, hogy mi ez a sok fényszög, meg horoszkóp és direkt meg konverz irány, de az a helyzet, hogy ha valaki egy kicsit is komolyabban szeretne az asztrológiával foglalkozni, akkor bizony a születési idő korrekcióját ismernie kell. Enélkül csak műkedvelő lehet, de asztrológus nem.

Köszönöm a figyelmet.

Bogár Iván

asztrológus

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Asztrológia, Elemzés, Horoszkóp, képlet, Korrekció
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

10 Responses to Wolfgang Amadeus Mozart születési idő korrekciója, a szekunder direkció segítségével

 1. Lelle szerint:

  Szia Iván!

  Szeretném megkérdezni, hogy ha 1 nap = 1 évvel, akkor pl. a gyermek születése esetében (28 év, 7 hónap, 25 nap) 28-29 napot veszel figyelembe vagy át kell számolni a töredék évet óra, perc, másodperc pontossággal?

  Lelle

 2. Molnár Csaba szerint:

  Tisztelt Iván!

  Elsősorban, megköszönöm a példaelemzés áttanulmányozásának lehetőségét… Aztán kérdeznék azzal kapcsolatosan, hogy a Szekunder direkció miért nem talál a Placidus Plus-éval ? (És a Morinus-éval sem, de ez nem volna annyira lényeges)
  Csak abban az esetben jönne ki a lépés, ha pusztán a direkciós évet számítom.
  És Közép időben, vagy Szoláris időben állítjuk fel a képletet. (A Placidus-al a Szoláris nem megy)

  Tisztelettel,
  Molnár Csaba

  • Bogár Iván szerint:

   Kedves Csaba!

   Sajnos nem tudom, hogy a Placidus miért számol mást. Teljesen szubjektív tényező, de én nem tartom teljesen megbízhatónak azt a programot. Nem kapok részesedést az Astrosky-tól, de tényleg meleg szívvel tudom ajánlani. A demo-verzió ingyenesen letölthető. Ha van kedved kísérletezni, akkor töltsd le.
   A beállításokat illetően:
   Szoláris időt használok, és a Naibod kulcsot az egyenlítőn.
   Üdvözlettel,
   Bogár Iván

 3. Molnár Csaba szerint:

  Köszönöm szépen!

 4. Nyáry Géza szerint:

  Szia!

  Klassz cikk! Gratula.

  Egy technikai apróság csak az elején említett 13 perc eltérésre. Mivel az adott időpontban (1756.01.27) még nem volt bevezetett időszámítási szabály, az AstroSky AUTO időzóna meghatározási módban az időzónára jellemző átlagos LMT értékét adja a teljes időzónára, amit nemzetközeleg is közölnek. Ha átkapcsolod valós LMT módba, akkor a pontos földrajzi hely szerint számolja és pontosan az lesz, amit az astro.com is kihoz. Persze ilyen távlatból nehéz pontosított időpontról beszélni, ami látszik a kerek 20:00-ról is, igazából nem is az időzóna meghatározás segít, hanem inkább az életeseményekből bepontosított képlet, amit Te is csinálsz, tehát még 1x gratula a munkádhoz.

  Üdv,
  Géza

  • Bogár Iván szerint:

   Kedves Géza!

   Köszönöm szépen a hozzászólásodat és a felvilágosítást! Megmondom őszintén, hogy eszembe sem jutott utánanézni ennek a 13 perc eltérésnek, mert simán betudtam az eltelt több, mint 250 évnek. 🙂
   Annak külön örülök, hogy tetszett a cikk!
   Üdv,
   Bogár Iván

 5. Molnár Csaba szerint:

  Kedves Iván!
  A napokban újból találkoztam Mozart képletével… és erről jutott az eszembe, hogy a korrekciós módszerrel kapcsolatosan kérdezzek.
  Szoláris időt használsz. Ez stimmel. Viszont a kérdésem az lenne, hogy ez esetben mi értelme van az életesemények hónap- nap szerinti beállításának ? Hiszen a Szoláris időbeli képletet csak év szerint lehet léptetni.
  – Vagyis: Egy bizonyos életesemény szerint való igazítás során elégséges csupán az év?
  A hónap, nap nem számít? ..
  Mert itt e képleteken nem számít…

  Tisztelettel,
  Csaba

  • Bogár Iván szerint:

   Kedves Csaba!

   Az Astrosky program képes arra, hogy hónap-nap pontossággal számolja ki a szekunder direkciót, tehát nem csak évenként lehet léptetni. De ezt nem minden program tudja. Általában ilyen esetben az eseményhez közelebb lévő születésnapra érdemes felállítani a direkciós képletet.
   Az itt szereplő képletek is pontosan az eseményre és nem a legközelebbi évre vannak felállítva.
   Üdvözlettel,
   Iván

 6. Molnár Csaba szerint:

  Most már értem. Csak a Placidus számol években. Vettem is észre némi különbséget, de arra gondoltam, hogy a programok egymástól való eltérése.
  Köszönöm szépen!
  Tisztelettel,
  Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .