A horoszkóp házainak levezetett jelentése: 11. ház

Elérkeztünk a horoszkóp  utolsó negyedéhez, azon belül is a középső házhoz. Folytatódik a sorozat, ami kifejezetten az asztrológiáról, azon belül pedig a házak levezetett jelentéstartalmáról szól. 11. rész, 11. ház. (Mivel nem sarokházról van szó, ezért arab számmal jelöljük).

A házak levezetett jelentéseinek szabálya kimondja, hogy a horoszkóp minden egyes háza felfogható I. házként, vagyis – egy kicsit konyhanyelvre lefordítva – attól függően, hogy mire, kire vagyok kíváncsi, bármelyik háztól kezdve elkezdhetem vizsgálni a horoszkópot.

A könnyebb megtalálhatóság érdekében létrehoztam a Horoszkóp-házak kategóriát, aminek használatával a jobb oldali kategória felsorolásban könnyen ki tudjátok választani a sorozat többi részét.

Szokás szerint, ismerkedjünk meg a ház alapjelentéseivel.

A 11. ház az úgynevezett élet-megoldás háza. Itt szerepelnek azok az adottságok, melyek segítenek (vagy éppen nem) minket az életben. Ezek a barátok, pártfogók (de nem a családon belüliek), pártfogoltak, összeköttetések, kapcsolatok. Továbbá ide tartoznak a vágyak, remények, óhajok és ezek megvalósulási esélyei. Illetve a társadalmi, társasági élet.

Ha nagyon öntöm egy kis spiritualitással, akkor úgy lehet megfogalmazni ennek a háznak a jelentésék, hogy a külvilág által okozott életörömök (esetleg nehézségek) háza, amelynek megvalósulásáért nem kell túl sokat tennünk. (Persze itt hosszú oldalakon keresztül lehetne filozofálni arról, hogy valójában a külvilág is a mi belsőnk tükre, és az archetípusaink kivetülése, de ezt inkább meghagyom a jungiánus gondolkodóknak.)

Viszont, ha elfogadjuk a külvilág által okozott örömök definíciót, akkor tulajdonképpen már meg is érkeztünk a levezetett jelentések területére, hiszen a 11. ház, mint a VII. ház (külvilág) 5. háza (életörömök) jelenik meg itt.

Nézzük a további levezetett jelentéstartalmakat:

  • A 11. ház a IV. háztól (apa – esetleg anya) számított 8. ház (halál), így mutatja az apa halálát.
  • Ugyanezen a vonalon haladva a 11. ház a X. (anya) háztól számított 2. ház (talentumok), tehát az anyai vagyon és az anya tehetségének, képességeinek a megjelenítője.
  • A 3. háztól (testvér) számított 9. ház (magasabb rendű tanulmányok, törvény) is a 11. ház, ilyen formán mutatja a testvérek életfilozófiáját, képzettségét,”törvényességét” is.
  • Ugorjunk most vissza az első példára és vizsgáljuk meg egy másik szemüvegen keresztül. A IV. ház nem csak az apát, de a származást, a hagyományokat, a gyökereket is mutatja. A 8. ház nem csak a halál, de az újjászületés, az átalakulás háza is. Így a 11. ház (IV.-től számított 8. ház) mutatja az elszakadást a múlttól, a (családi) tradícióktól.
  • Érdekes eljátszani azzal a gondolattal is, hogy a 11. ház a 9. ház (életbe helyezkedés háza) 3. háza (kapcsolatok), tehát ez a ház mutatja meg azt a szellemi miliőt, amiben igazán jól tudom magam érezni. Hiszen az ember nyilván azokkal érzi magát jól, akikkel valamiféle szellemi közösséget is tud vállalni. Ez voltaképpen a 11. ház alapjelentési is egyben, de most azt szerettem volna bemutatni, hogy a házak alapjelentéseihez is visszajuthatunk a származtatott jelentéstartalmakon keresztül.

Bízom benne, hogy sikerült megemésztened. A következő és egyben utolsó házzal 2 hét múlva jövök vissza.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Bogár Iván

asztrológus

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Asztrológia, Horoszkóp, Horoszkóp-házak, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .