A horoszkóp, mint kifogás

“Tőlem ne is várd, hogy érzelgős legyek, mert Bak aszcendensem van.”

“Én sosem leszek összeszedett, mert Halak vagyok.”

Hallottatok már hasonló mondatokat? Esetleg Ti magatok is mondtatok? Akkor bizony már Ti is használtátok a horoszkópot kifogásként.

Perszer lehet, hogy segítettek benne, hogy így érezz!? Az alábbiakban ezt a témát járom körül.

Van egy asztrológiai közhely, ami idevág:

A horoszkóp nem kényszerít, csak hajlamosít. Magyarul. Senkit sem determinál a saját képlete. Abban csak lehetőségeket látunk és a szabad akaratunk következtében dönthetünk arról, hogy ezt milyen mértékben használjuk. Maradva az írás elején írt példáknál, ugye nem gondoljuk azt, hogy egy Bak aszcendensű anyuka ne tudná szeretgetni, babusgatni a gyermekét, és természetesen azt sem feltételezzük, hogy egy Halak jellem ne tudna mondjuk lediplomázni és koncentráltan tanulni!

Alább írok néhány példát, hogy miként lehet belesodródni ilyen helyzetekbe:

 • A bolygók és tengelyek nem csinálnak semmit. Azok csak ott vannak ahol, és jeleznek valamit. Ha az utcasarkon látunk egy stop táblát, akkor az önmagában nem állít meg minket, csupán jelzi, hogy ez a szabály. Saját szabad akaratunk szerint dönthetünk úgy, hogy nem vesszük figyelembe a táblát és kövér gázzal kihajthatunk, de akkor az a mi felelősségünk lesz.
 • Nem igazán szeretem, amikor asztrológusok ex-cathedra kijelentéseket tesznek, valamely bolygóállással kapcsolatban. Pl.: A VII. házas Neptunusz állás következménye az alkoholista házastárs. Kétségtelen, hogy ez is egy megjelenési forma ennél az állásnál, de felsorolok még párat: Terapeuta, művész, hajós, vízgazdálkodási mérnök, vagy szimplán csak egy érzékeny ember. De, ha az asztrológus “beleprogramozza” a kliensbe, hogy neki csakis alkoholista párja lehet, akkor annak két következménye lehet. Egyrészt a kliens “belenyugodhat” az állapotába és szépen megtervezi az életét úgy, hogy egy alkoholistával fog együtt élni, vagy esetleg kimenekül a helyzetből, de nem létesít másik kapcsolatot, hiszen úgy is csak alkoholistákkal képes találkozni.
 • Továbbá komoly felelősségünk van egy esetlegesen hátráltató állás leküzdésében. Az egyik népszerű hazai irányzat összekapcsolja a Szaturnuszt és a lemondatást. Magyarán, amely életterülettel kapcsolódik a Szaturnusz, ott megjelenik a lemondás/lemondatás fogalma. Például 2. házas Szaturnusz esetén az illetőnek felkopik az álla. Sajnálom, de ez így nem igaz! A 2. ház a talentumok háza és nem csak vagyont, hanem a tehetséget is jelzi. Nekem erről az állásról egy nagyon fókuszált elme ugrik be, akit a választott hivatásán túl nem igazán érdekelhet a világ. Mondjuk lehet egy kiváló építész, aki egyébként életében el nem olvasott egy napilapot sem, mert a szabadidejében is szakmai folyóiratokat tanulmányoz. Mivel remek szakember, ezért elég jól meg is fizetik érte. Természetesen az előfordulhat, hogy a megkeresett pénzén nem egy óriási autót vesz, hanem mondjuk egy bivalyerős számítógépet, amivel 3D-ben tud további épületeket tervezni. Közben, pedig baromi jól érzi magát a bőrében. Most akkor ez, hogy van? 2. házas Szaturnusszal nem hal éhen? Pedig gyermekkorában az anyukája elszaladt a neves asztrológushoz megmutatni neki a kicsi fia horoszkópját, aki el is mondta (saját szakmaiságától megrészegülten), hogy éhhalál fenyegeti a gyermeket felnőttkorában. Erre az anyuka kétségbeesik és komoly spórolásba kezd, hogy ha már ő nem lesz, akkor a fia legalább örököljön valami pénzt. Tehát az asztrológus dolga nem az, hogy a frászt hozza a hozzá fordulókra, hanem az, hogy a képlete nyújtotta lehetőségeket minél jobban bemutassa a kliensének.
 • Nagy az Isten állatkertje. Ezt az írást is az interneten olvasod, de kis guglizással biztosan találsz olyan asztrológiával foglalkozó írásokat is, ahol megmondják a tutit. Kérlek, hogy gyanakodj! Például fogadd fenntartásokkal azokat az írásokat, ahol nem látható a szerző neve. Vagy tűnjön fel, ha az írások nagyon kijelentőmódban vannak megfogalmazva. Ma mindenki lehet asztrológus, aki van elég bátor és azt mondja magáról.

Mint látható, minden adott hozzá, hogy a horoszkópot kifogásként tudjuk kezelni, de érdemes tudnunk, hogy zömmel mi magunk irányítjuk az életünket. Ha nem a korlátaidat, hanem a lehetőségeidet szeretnéd megismerni, akkor bátran keress meg.

Bogár Iván

asztrológus

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Asztrológia, Horoszkóp, Önismeret, Tanulás
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A horoszkóp, mint kifogás

 1. Bálint Myrtill szerint:

  Kedves Iván !
  Írásaid magukkal ragadnak és már-már függőséget okoznak…. ! 🙂
  Ezt kielégítendő….hogyan, hol, mikor ,mennyiért tanulhatnék Tőled ?
  Legyen szép Kos-Napos napod ! 🙂
  Üdv : Myrtill

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .