Mi az aszcendens? (Asztrológiai alapfogalmak)

Leegyszerűsítve az aszcendens a születés pillanatában látható keleti horizont. Ez a pont mutat valamelyik jegy, valahányadik fokára az állatövben.

Nem ennyire leegyszerűsítve, pedig az aszcendens a születés pillanatában a horizont síkjának a metszéspontja az Ekliptikával, a látszólagos Nappályával. Természetesen a Föld szemszögéből, mert az asztrológia geocentrikus világképpel dolgozik. Nem azért mert maradiak vagyunk, hanem azért, mert az ember a Földön él, és ebből a szemszögből lát mindent.

Mi a jelentéstartalma? Tulajdonképpen az asc a horoszkóp kezdete. Mivel az asc pontjától indul a 12 ház a képletben (képlet = horoszkóp), ezért az egyik legfontosabb személyi jelölőnek tartjuk. Az általam leginkább kedvelt megfogalmazás az aszcendensről: AZ ÉLETBE HELYEZKEDÉS PONTJA. Magyarán, az asc jegyének a jellemzői erősen mutatkoznak meg a szülött személyiségében.

Az aszcendens meghatározásához van szükségünk a pontos születési időre, és helyre. Mivel a keleti horizont pontja egy nap alatt az egész állatövet érinti, ezért az egy napon született emberek is lehetnek teljesen eltérő karakterek.

Az örök kérdés: Mi a fontosabb, a Nap vagy az aszcendens?

aszcendensMindkettő egyformán fontos. Lehet időnként hallani/olvasni olyan okosságokat, hogy 30 éves kor után jobban dominál a Nap, stb… Ezeknek kb. annyi értelme van, mint ha azt mondanánk, hogy egy bizonyos kor után fontosabb lesz a fülünk, mint a szemünk.

Iván

Facebook

www.szemelyeshoroszkop.hu

www.tetovaltasztrologus.hu

A bejegyzés kategóriája: Alapfogalmak, Asztrológia, Horoszkóp, képlet
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

12 Responses to Mi az aszcendens? (Asztrológiai alapfogalmak)

 1. Születésünk pillanatában azon a napon, az a napjegy állt azon a fokon, a Nap aznapi felkelőpontja fölött. Én így gondolom

 2. Vízi Csilla szerint:

  Akinek a Nap jegye és Asc ugyanaz, az mit jelent. Nálam pl Mérleg.

  • Bogár Iván szerint:

   Ez nagyban függ attól is, hogy a Nap az aszcendenshez képest hol helyezkedik el. Előtte, vagy utána, illetve van-e bármiféle kapcsolatuk a Vénusszal.

 3. Magyar Krisztina szerint:

  El tudnád magyarázni kérlek ,mi a különbség egy skorpió aszcendensű és egy skorpió napú ember személyisége között,egészen pontosan az aszcendens és a napjegy közötti kapcsolódàs érdekelne.vajon àtütőbb erővel skorpió az ,akinek az aszcendense skorpió?A skorpiót csak példaként említem..véleményed szerint igaz lehet az a megérzés,hogy az ascendens egy “kirakat” amit a külvilág elsõ pillantásra érez belõlünk, egy “álarc”, szerepszemélyiség, a “persona”
  A a napjegy a fönök a “boss” …akkor érzékeli az ember, hogy döntést kell hozni, helyzetet megoldani… ilyenkor a napjegy dominál(az én esetemben a Szűz),köszönöm szépen

  • Bogár Iván szerint:

   Szia Krisztina!
   Nem hiszek abban, hogy egyik-másik jobban dominál, mert a képletet egészében kell vizsgálni.
   De, hogy mégis adjak valami támpontot, az I. házat (ami az aszcendenssel kezdődik) nem véletlenül hívják az életbe helyezkedés házának, míg a Napot az Egó megfelelőjének tartják.
   Nagyon leegyszerűsítve az asc. amilyen vagyok, a Nap az pedig amit mutatok.

 4. Szabó Orsolya Veronika szerint:

  Kedves Iván! Az előző hozzászólóhoz hasonlóan én is olvasnék erről a témáról többet. Pl ha aszscendesen bolygó áll, vagy ugyanebben a jegyben. Remélem ezzel kapcsolatban olvashatunk pl egy hírlevél kapcsán. Nagyon érdekesek,jól érthetőek az írásaid. ? köszönöm- Mindenki nevében is. ?

 5. Szabó Orsolya Veronika szerint:

  Köszönöm szépen! 🙂

 6. Rimóczi Éva szerint:

  Nem akarok itt okoskodni -erre mégis – de saját tapasztalatom azt mutatja, hogy működik az a harminc után erősödő napjegy elmélet. Talán azért, mert gyerekként az ember ösztönösebb, jobban érvényesül az “ilyen vagyok” kategória, aztán később, ahogy tapasztalunk az életben jót-rosszat, már inkább előtérbe kerül az “ilyennek mutatom magam” opció. Vagyis akkor ezek szerint, akinél ez nem jellemző, inkább azonosul azzal, aki, és nem azzal, akinek mutatja vagy mutatná magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..